Документальна стрічка "Українські шерифи" режисера Романа Бондарчука побореться за призи в конкурсі Амстердамського кінофестивалю документальних фільмів, який пройде у столиці Голландіі з 18 по 29 листопада. "Українські шерифи" є продукцією України, Латвії та Німеччини, пише Cultprostir.

"Я знаю людей села Стара Збур'ївка з дитинства. Багато років потому, влітку 2011-го, ми знімали проект "Нові герої" – серію коротких документальних фільмів про людей, які протистоять і перемагають при корумпованій владі Януковича. Одним з наших героїв був Віктор Васильович Маруняк, сільський голова Старої Збур'ївки. Він боронив землі села від олігархів, що тоді масово скуповували ділянки на Півдні, і за це потрапив до в'язниці. Його відпустили через два тижні, тому що під стіни Херсонської прокуратури визволяти свого голову прийшло все село", - розповіла Дар'я Аверченко, продюсерка фільму.

Читайте також: В мережу виклали оперу Троїцького "Коріолан" (відео)

За її словами, їх вразила ця історія, вони захотіли знати більше про людину, яку так всі шанують. Так вони дізналися, що крім дитсадка, рівної дороги і сільського пляжу, в селі ще є свої шерифи. У той час в село практично неможливо було викликати міліцію - вона не приїздила через брак бензину - і громадський порядок у Збур'ївці охороняли два місцеві жителі: Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський.

На кінофестиваль IDFA в Амстердам режесер відправив чорновий монтаж, сподіваючись завершити фільм до початку показу, якщо відповідь буде позитивною. Їм відповіли практично відразу, що світова прем'єра "Українських шерифів" мусить відбутися саме у них. Перший показ станеться 20-го листопада.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще