Реальний валовий внутрішній продукт України за роки незалежності скоротився на 35%. Це найгірший результат у світі за останні 24 роки.

Про це пише доктор економічних наук Сергій Кораблін у статті для "Дзеркала тижня" з посиланням на дані Світового банку.

З 166 країн, що мали і розкрили повну статистику ВВП за 1991-2014 років, він знизився тільки в п'яти випадках.

Україна в цьому мартирологу випередила Молдову (-29%), Грузію (-15,4%), Зімбабве (-2,3%) і Центральноафриканської Республіки (-0,94%). ВВП решти країн виріс.

З мінімальним приростом в Барбадосі (8,9%) і Таджикистані (10,6%) і максимальним - у Китаї (ВВП зріс у 10 разів) і Екваторіальній Гвінеї (в 61 разів).

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: В Мінекономіки очікують уповільнення падіння ВВП

"Враховуючи вітчизняний інтерес до Гондурасу, можна відзначити, що його ВВП, на відміну від українського, за останні 24 роки не впав, а виріс - на 121%, перевищивши в 1,4 рази темп приросту світового ВВП (87,7%)" , - пише економіст.

Як нагадує автор, вітчизняне виробництво "пішло на дно" в 90-е. Через його щорічне стиснення в перші дев'ять років незалежності Україна втратила майже 60% ВВП. На його думку, від цього шоку вітчизняна економіка, по суті, так і не оговталася.

"Ні кількісно, ні якісно. Тому сьогоднішня криза, початок якої зазвичай пов'язують з торішньою зміною політичної влади в Києві, - не більше ніж чергове сповзання до дна економічної ями, в яку країна потрапила майже чверть століття тому", - вважає він.

За 14 років, з 2000-го по 2013 рік, вітчизняний ВВП збільшився на 69,8%. Це найгірший результат серед усіх республік колишнього Союзу.

Після України мінімальний приріст ВВП показала Естонія (75,7%), а максимальний - Таджикистан (ВВП виріс у 2,9 рази), Туркменістан (3,1 рази) і Азербайджан (4,8 рази).

"При такій динаміці до моменту, коли вітчизняний ВВП досягне-таки рівня 1990 року, Україна буде перебувати на богом забутому узбіччі світової економіки, далеко позаду своїх сьогоднішніх сусідів, не будучи здатною розділити ні їхніх успіхів, ні їхніх планів, ні можливостей", - упевнений доктор економічних наук.