Із завтрішнього дня уряд піднімає мінімальну зарплату, зарплату бюджетників, пенсії та стипендії. Про це вчора повідомив прем'єр Арсеній Яценюк.

З першого вересня, вчителі отримуватимуть більше на 474-605 грн, сімейні лікарі - на 453 грн, медсестри на 304 грн, працівники соцсфери – на 304,працівники культури – на 348 грн. Пенсіонери – на 125 грн, люди з особливими потребами - на 100-200 грн. Студенти отримуватимуть стипендії на 95-112 грн більше залежно від рівня акредитації навчального закладу.

"Мінімальну зарплату і пенсію підвищують на стільки ж, на скільки це запланували зробити в грудні. Мінімальну пенсію збільшують із 949 гривень до 1074 гривень. Мінімальну зарплату – із 1218 гривень до 1378 гривень. Такі підвищення соцвиплат не підуть для нашої економіки на користь", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Сума соцвиплат зросте для 12 млн українців. Щомісячні видатки із бюджету – на 2,8-3,4 млрд грн.

"Очевидно уряд почав підготовку до місцевих виборів. Збільшивши соцвиплати для великої категорії людей, глава уряду хоче підвищити свій рейтинг. Адже з економічної точки зору такі кроки важко пояснити", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також Потрібно відмовитися від індексації соцвиплат - експерт

Він вважає, що більшість українців не відчує підвищення купівельної спроможності.

"По-перше, збільшення доходів в середньому на 90-150 гривень нікого не врятує. Це приблизно 8-10 відсотків від мінімальної зарплати. А інфляція була утричі більшою. По-друге, велика кількість людей отримує мінімальну зарплату легально, а основну – "в конверті". Для таких збільшення буде взагалі невідчутним, бо їхня реальна зарплата в середньому 5 тисяч гривень", - вважає фахівець.

Дмитро Боярчук вважає, що збільшення соцвиплат погіршить стосунки України з Міжнародним валютним фондом.

"Це порушення угоди Україною. Адже в ній сказано, що ми не маємо посилювати інфляцію. А видача підвищених соцвиплат напряму впливає на інфляцію. Адже НБУ починає додруковувати купюри, у підприємців податки прив'язані до мінімальної зарплати, тому вони почанають платити у Податкову більше. Щоб компенсувати свої витрати, піднімають ціни на свої товари та послуги", - говорить експерт.

Нагадаємо, у червні міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що в уряду немає можливості підвищувати соцвиплати до грудня.