За останні сім місяців товарообіг України із Китаєм удвічі виріс порівняно із таким же періодом минулого року. У першому півріччі 2014 року Україна експортувала до Китаю аграрної продукції на $407 млн.. Цьогоріч — на $889,7 млн. Суттєво збільшився експорт зернових — у 4,7 разів, спирту — в 6 разів, шоколаду — удвічі, кондитерських виробів — у 1,2 рази.

"Зараз Китай — це другий імпортер наших зернових після Індії. Ми туди постачаємо ячмінь і кукурудзу. Цьогорічний ріст експорту до Китаю можна пояснити двома причинами. По-перше, у лютому 2013 року Китай і Україна уклали угоду, яка передбачала, що ми постачаємо до них на 1,5 мільярди доларі зернових, а вони до нас на таку суму — техніку, хімічні засоби тощо. По-друге, китайці підписали сертифікати по ячменю і кукурудзі. Це значить, що ці зернові відповідають їхнім стандартам, - говорить "Знай" Ярослав Левицький, аналітик компанії "ПроАгро".

Читайте також "Україна постачає продукти у 190 країн" - Мінагрополітики

Не останнім фактором є і те, що Китай почав відмовлятися від продуктів США, бо вони генномодифіковані. Україна стала заповнювати цю нішу.

"До того ж наше зерно на 5 відсотків дешевше середніх світових цін, а американське на стільки ж дорожче. Також останні роки купівельна спроможність китайців почала збільшуватися. Якщо раніше вони переважно купували дешеву пальмову олію, то тепер можуть придбати соняшникову та оливкову. Щодо шоколаду, то наш має хорошу якість, але його не можна порівняти із швейцарським чи бельгійським. Проте вітчизняний і коштує значно дешевше, тому його продають і в європейських країнах", - каже експерт

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, за останні сім місяців Китай імпортував на $578,3 млн зернових, $295 млн масла, на $1,4 млн шоколаду, на $1,2 млн кондитерських виробів, на $493 млн спирту, $235 млн сирів та йогуртів і на $107 млн соків.