Російський монополіст "Газпром" із наступного місяця не надаватиме Україні газ на умовах "бери або плати". Про це йдеться в листі "Газпрому" до НАК "Нафтогазу".

У листі йдеться також про ціну газу – 252 долари за 1 тисячу кубометрів. Розмір знижки не повідомляється.

Умови оплати за неспожитий газ росіяни пропонували Україні ще з 2009 року. Через це НАК "Нафтогаз" переплачував за газ, оскільки змушений був купувати блакитне паливо, навіть коли в цьому не було необхідності.

"Очевидно, росіяни злякалися, що їм нікуди буде дівати свого газу, тому й пішли на поступки. Якщо розібратися, то зараз Росія переживає дуже скрутні часи. Якби вона зовсім в опалювальний сезон не продавала б нам газу, це був би серйозний удар по її економіці", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також Россия может предоставить Украине 20-долларовую скидку на газ

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За його словами, зупинити технічно видобуток газу дуже складно, тому при більшому видобутку за потреби його спалюють.

"Росіяни подумали, що вже краще піти нам на поступки, ніж його палити. Звісно, для України було б і в економічному, і в політичному плані значно вигідніше відмовитися від російського палива й розвивати зелену енергетику", - вважає експерт.

Нагадаємо, цього тижня має бути підписаний контракт на поставки блакитного палива між "Газпромом" і "Нафтогазом".