Сьогодні світові ціни на нафту продовжують зростати. Сировина марки Brent подорожчала до $50,62 доларів. Аналітики пов'язують ріст цін на "чорне золото" із заворушеннями в Сирії та з короткотривалим збільшенням попиту американців.

"На жаль, нафта продовжуватиме дорожчати. Однак це підняття ціни буде короткотривалим. Вартість зросте до 55-57 доларів через інформаційні приводи. Росіяни зумисно провокують конфлікти у різних частинах світу, аби посіяти паніку на біржах. Чим підвищують вартість нафти. Та це тимчасове підвищення ціни", - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея".

Читайте також Україна скорочує видобуток нафти

За його словами, є висока ймовірність, що ціна нафти після Нового року повернеться до ціни 40-42 долари за барель.

"Ми підрахували всі показники, які впливають на вартість нафти. До цього наші підрахунки справджувалися. Думаю, не буде винятком й цей раз. Ми помітили, що різні повідомлення в ЗМІ та інформаційні приводи здатні стримати ціну на нафту лише на 2-3 місяці. Не більше. Тому ціна буде знижуватися. Цьому сприятиме і збільшення видобутку Саудівською Аравією. Потім ціна взагалі може знизитись до 30 доларів за барель. І настане затяжний період дешевої нафти", - прогнозує експерт.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Однак вартість пального в Україну може суттєво й не подешевшати. Цьому заважає інфляція гривні та неконтрольованість паливного ринку державними установами.

"Наступного року обіцяють інфляцію 12 відсотків. Це означає, що купівельна спроможність у гривнях скорочуватиметься й надалі, а імпортні товари дорожчатимуть. Оскільки у нас на ринку 80 відсотків ввізного пального, то ймовірно, що в доларовому еквіваленті воно дешевшатиме. У гривнях - залежить від реального рівня інфляції. Бо наприклад, в 2014-2015 роках в доларах пальне подешевшало удвічі, проте в гривнях бачимо звороnній процес", - каже Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, найдешевше нафта коштувала у серпні. Її продавали за 46,62 долари за барель.