За останній тиждень долар подорожчав більш ніж на гривню, почала підніматися вартість продуктів у супермаркетах. Попри зниження вартості нафти пальне на вітчизняних АЗС не дешевшає.

- Така ситуація є наслідком багатьох факторів. По-перше, невдала політика уряду, по-друге, не обійшлося і без економічних диверсій Москви, - говорить "Знай" Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com.ua. Він розповідає, чому знецінюється гривня та пояснює наслідки.

Які є важелі у росіян для зниження курсу долара в Україні?

- Вони прорахували, що через подорожчання бензину минулого року в нас велику кількість транспорту перевели на газ. А також більше стали купувати дизельних машин. Тому просто перестали продавати в Україну скраплений газ. Україна почала закуповувати це пальне в інших країнах, воно там дорожче. Внаслідок цього скраплений газ подорожчав на 20 відсотків. Ще недавно його продавали по 7,25 гривень, а зараз — по 11 за літр. Оскільки вартість пального є складовою у ціні кожного товару, то все почало дорожчати. Це все призвело до девальвації гривні. Потім почалася інфляція.

Які ще є причини подорожчання долара?

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

- Негативно вплинула на ринок валюти і заява очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої про те, що Нацбанк не утримуватиме штучно гривню і що валютних обмежень до кінця року не скасують. Такі слова призвели до того, що 80 відсотків наших підприємств очікують падіння гривні. Почали панікувати люди — вони скуповують американську валюту, щоб зберегти свою купівельну спроможність.

Як буде далі розвиватися ситуація?

- Знову популярності набуде чорний ринок із продажу валюти. Адже вже зараз у багатьох фінустановах немає доларів. Вчора там валюту продавали по 25 гривень.

Якими будуть наслідки?

- Звісно, через ріст цін, падіння купівельної спроможності людей гривня знецінюватиметься.