Вищий спеціалізований суд України визнав такі умови кредитних договорів незаконними, розглядаючи справу №6-15224св15.

Про це пише kurs.com.ua.

"Тобто, всі кредити, видані в гривні, але прив'язані до курсу долара, євро або будь умовної одиниці, повинні бути знову перераховані в нацвалюту", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Видобуток газу в Україні скорочують проросійські бізнесмени - експерт

Наприклад, людина брала в 2013 році позику на стотисяч гривень на покупку машини, і в кредитному договорі, ішлося про прив'язку до долара, тобто позичав нібито $ 12,5 тис. А після стрімкої девальвації гривні в 2014-2015 рр. сума кредиту злетіла майже до 300 тис. грн., і позичальник гасив її.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За останнім рішенням, кредитор повинен повернути суму позики до вихідних ста тисяч ривень - скільки реально видавалося в гривні, і людина повинна виплачувати саме їх, а не 300 тис.

Якщо позичальник встиг переплатити, погасив вже 180 тисяч, то кредитор повинен не тільки визнати кредит погашеним, а й повернути йому 80 тис . грн., за вирахуванням відсотків, передбачених договором.

Перерахунку в гривню підлягають всі кредитні договори, укладені після 16 жовтня 2011 - тобто після введення в нашій країні заборони на валютне кредитування фізосіб. Їм дозволено кредитуватися виключно в гривні.

Автоматичного перерахунку в гривню не буде. Тобто позичальниу необхідно подати позов і оскаржити свій договір у суді.