Пересічний українець відвідує супермаркет від 120 до 150 разів на рік. Залишає там від 17 до 50 тис. грн.
"Правильний підхід до покупок допоможе заощадити від 8 до 15% своїх грошей. Тому варто осмислено ходити в супермаркети", - говорить "Знай" Володимир Оксамитний, фахівець із особистих фінансів. Він розповідає про 6 звичок, які варто виробити, щоб витрачати в магазинах менше.

1. 90% коштів знімайте із зарплатної картки
Це справді менш безпечно, ніж тримати на картці. Також готівкою не зручно розраховуватися в супермаркетах. Там дають решту. Інколи попадаються брудні або м'яті гроші.
"Але відсотків на 10-15 ви витрачатимете менше. Адже паперові гроші важче тратити, ніж електронні. Все ж частину суми із зарплати краще на картці мати. Це зручно для поповнення мобільного та розрахунку на експрес-касах у деяких супермаркетах. Там майже ніколи немає черг".

2. Носіть із собою 2 пакети у сумці
Часто після роботи люди йдуть у магазин, де крім продуктів, купують і пакети. У рік на це йде 380-450 грн.

Читайте також ТОП-3 поради, як залатати сімейний бюджет

3. Не звертайте уваги на акції та не оформлюйте накопичувальних карток у супермаркетах
Всі акції й бонусні програми створені для того, щоб маніпулювати людьми. Суттєво зниженою ціною покупця підштовхують до придбання того чи іншого товару.
"Якщо вам товар не потрібен і його немає у списку покупок на місяць, не беріть його. Дарма витратите гроші. Не оформлюйте картки на бонуси та накопичення дрібних коштів. Це намагання торгової мережі прив'язати вас до себе. Оформлення картки супермаркета виправдане, якщо у ній є чітка знижка — 5,7, 10 відсотків"

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

4. Перераховуйте решту
Останні два роки у більшості мереж бракує касирів. Тому нерідко вони працюють у дві зміни. Через втому можуть наплутати цифри. Також слідкуйте, як касир сканує товар. Інколи один і той же товар пробивають кілька разів. Сума виходить більшою. Також поширеною тенденцією стало не додавати решти від 1 до 10 копійок. Коли покупець запитує про решту, касири кажуть, що не мають дрібних грошей, пропонують оформити картку для накопичення копійок. Варто вимагати решти.

5. Ходіть у супермаркет зі списком і калькулятором
Список покупок заощаджує 15-20% відсотків часу у великих магазинах, не дає відволікатися на непотрібні товари.
"Звичайний калькулятор у магазині зручніше використовувати, ніж той, що на телефоні. На телефон у непотрібний момент може хтось зателефонувати або він може розрядитися"

6. Не завжди звертайте увагу на ціни круп і молокопродуктів
Останнім часом мережі, аби зробити товари дешевшими, замовляють виробникам менше фасування, ніж стандартне. Наприклад, замість 1 кілограма гречки — 750 грам, замість літра молока — 900 мілілітрів. Тому варто перевіряти вагу товарів і самостійно вираховувати вигоду придбання