Запорукою забезпеченої людини є систематичне накопичення коштів, вважають фахівці з особистих фінансів.

"Якщо за місяць роботи ви не відклали жодної гривні, то цей відрізок часу ви прожили дарма. У такому разі потрібно або змінювати роботу на більш високооплачувану, або зменшувати витрати", - говорить "Знай" Олександр Бойко, фінансовий консультант . Він розповідає, які фінансові цілі мають ставити перед собою люди різного віку на найближчі 8-12 років. Й скільки коштів варто відкладати щомісяця.

Рекомендує накопичувати кошти в іноземній валюті, тримати їх у банках, аби на суму нараховували відсотки.

Неодружена людина 20-28 років має відкладати 3200 гривень щомісяця

У такому віці однією з головних фінансових цілей у 70 відсотків молодих неодружених українців є житло. На жаль, після фінансової кризи в Україні практично зникло кредитування. Є лише розстрочка забудовника. Тому варто збирати кошти на перший внесок на квартиру. Залежно від населеного пункту, таке житло продають за ціною від 300 до 800 тис. грн. Середній перший внесок — 200 тис. грн. Отже, в 8-річній перспективі варто відкладати щомісяця на це 2,2 тис. грн.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

20-28 років — це вік, коли є можливість якомога більше подорожувати, тому для багатьох однією із цілей є купівля автомобіля. На цьому життєвому етапі краще придбати потримане авто за 55-60 тис. грн. На це протягом 8 років потрібно відкладати приблизно 500 грн або 25 доларів.

Більшість українців одружуються до 30 років, велика частина з них хоче відгуляти весілля за свої гроші, тому відкладати на подію життя варто вже з 20 років. Оскільки середнє весілля на 40 гостей обходиться у 60 тис. грн, то слід відкладати у місяць по 500-550 грн.

Подружня пара віком 28-38 років повинна відкладати 6500 гривень

Подружня пара з дітьми або без дітей на наступні 8-12 років має три основні цілі — оплата розстрочки за житло, купівлю нового автомобіля бюджетного класу та готуватися до народження дитини (першої або другої) . Якщо відштовхуватися від того, що за квартиру треба буде віддати ще 400-600 тис. грн, то в місяць на це варто виділяти 4200 грн.

На купівлю нового недорогого авто за 200-250 тис. грн треба відкладати 2 тис. грн

Також необхідно готуватися до витрат на пологи та народження дитини. Потрібно купувати ліжко, коляску, підгузки та одяг. А також оплатити пологи. Варто розраховувати на 30 тис. грн. Тобто у місяць варто відкладати 300 грн

Подружжя 48-58 років із дітьми має відкладати 7000 грн

Пара із двома дітьми має зосередити всі зусилля на забезпеченні собі гідної пенсії. Накопичення на це можуть бути в банку або недержавному пенсійному фонді. Як в першому, так і в другому випадку на суму нараховуватимуть відсотки. Це дозволить зібрати більше 1 млн грн. Така сума дозволить після 60 років мати без відсотків 8-9 тис. грн у місяць. Нараховані відсотки — близько 300 тис. грн — краще відкласти на непердбачувані випадки або нове авто.