Збір до Пенсійного фонду при купівлі іноземної валюти можуть скасувати у листопаді. Про це повідомив цього тижня міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, це питання обговорювали при підготовці меморандуму із МВФ.

"Обмеження Нацбанку, які він ввів 2014 року, підтримують чорний ринок валюти. Всі, кому треба велика сума у доларах чи євро та ще й без оподаткування, йдуть до міняйлів й у так звані оптові центри з продажу валюти", - говорить порталу "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Біткойни: чи потрібні конкуренти українській гривні

За його словами, після скасування пенсійного збору при купівлі валюти зменшиться маржа між вартістю купівлі й продажу доларів і євро. На курс це ніяк не вплине.

"Це більше сприятиме безпеці. Бо, коли люди купують гроші у різних міняйлів, вони не впевнені у безпеці. Є велика ймовірність, що їм продадуть фальшиві купюри. А взагалі цей податок вже давно треба було відмінити. Він не дав бажаного ефекту. Після його введення дефіцит Пенсійного фонду не зменшився. Крім нього, потрібно відмінити обмеження купівлі валюти та пред'явлення паспорта при валютних операціях. Такі зміни уб'ють тіньовий ринок валюти", - каже аналітик.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадаємо, 2014 року НБУ ввів низку обмежень, аби не спричинити дефіциту іноземної валюти. Через них з'явилися оптові обмінники, де іноземні гроші продавали нелегально, але без обмежень.