З першого дня весни електроенергія знову подорожчає. Ті, хто використовують менше 100 кВт/год у місяць, платитимуть не 71 копійку за кіловат, а 90. Ті, хто споживають понад 100 кВт/год платитимуть не 1,2 грн, а 1,6 грн.

Підвищення відбувається у рамках приведення цін на електроенергію до ринково обґрунтованих, повідомили в Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

"Дуже цікава система підвищення цін на електрику. Її збільшили, але для тих, хто споживає понад 600 кіловат годин тариф лишили незмінним — 1,6 гривень. Фактично влада країни, де зараз проблеми із виробництвом електроенергії, не стимулює населення споживати менше електрики", - каже економіст Олександр Бойко.

Читайте також Пенсіонерів позбавлять додаткового заробітку

За його словами, варто було б тимчасово відмовитися від підвищення тарифів на електрику. Це може спричинити до нової хвилі інфляції.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Це серйозно вдарить по купівельній спроможності людей. А також суттєво розхитає ціни на все — на продукти, побутову хімію, пальне. Адже складова вартості електрики є скрізь. Я вже не кажу, що в структурі тарифу утримання прибудинкової території теж є складова ціни електроенергії", - пояснює спеціаліст.

Він прогнозує, що підняття цін на електроенергію разом із ймовірним подорожчанням долара може збільшити інфляцію на 1-1,5%.

"Я вже не кажу про те, на стільки стане важчим становище пересічних українців. Вони то точно відчують різницю. Сім'ї, що живуть у дво- і трикімнатних квартирах, змушені будуть платити у місяць на 50-60 гривень більше", - прогнозує Олександр Бойко.

Нагадаємо, підвищення тарифів до ринково обґрунтованих є однією з вимог у меморандумі МВФ.

Як повідомляв раніше портал "Знай", президент Петро Порошенко розкритикував блокування торгівлі із окупантами.