Представники "ДНР" та "ЛНР" висунули українській владі ультиматум через блокаду Донбасу. Вони пообіцяли 1 березня ввести зовнішню адміністрацію на українських підприємствах, що працюють на окупованих територіях.

Сепаратисти також пригрозили припинити постачання вугілля в Україну та переналаштовувати виробничі процеси на Росію та інші країни.

Крім того, в деяких ЗМІ появилась інформація про можливе створення "державного холдингу" Метенерго ", до якого увійдуть майже два десятка підприємств, які сьогодні є власністю Ріната Ахметова.

"Націоналізатори" очікують, що прибутковість цього холдингу може скласти до 1,5 млрд доларів, проте українські експерти не вірять в реалізацію цих планів. Хоча і не приховують: наслідки для України можуть бути серйозними.

Однак, експерти не поспішають давати прогнози. За їхніми словами, оцінити точні втрати від блокади і подальшої націоналізації не може ніхто. Це пояснюється кількома фактами.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

По-перше, активи ДТЕК на території "ДНР" зараз практично нічого не варті, оскільки їх можуть "віджати" в будь-який момент. Зараз там працюють виключно неформальні відносини, відбувається нелегальний видобуток, і неможливо перевірити, скільки реально є видобуто вугілля.

По-друге, не можна зробити будь-яких висновків і по зарплатах, оскільки багато хто працює неофіційно. Експерти також зазначають, що більш ніж половина несплати податків на зарплату в Україні сформовані саме в Донецькій і Луганській областях.

За словами експертів, сьогодні основний ризик– часткова зупинка енергетики під час пікових навантажень. А от стосовно націоналізації, то навряд чи це вигідно ОРДЛО, оскільки не зрозуміло, що з цим будуть робити далі, адже це вугілля реально потрібне лише Україні.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич практично не сумнівається, що вихід уже відомий.

"Дійсно, націоналізація підприємств в ОРДЛО в першу чергу означає, що Україна просто не зможе купувати там вугілля - СБУ не дасть санкції на торгівлю, у підсумку це ж вугілля до нас повезуть через Росію, тому що особливої ​​альтернативи немає. Крім того, не зможуть працювати "ланцюжки" націоналізованих підприємств - тобто промисловість південного сходу України - в Маріуполі, Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ), Запоріжжя. Я не кажу, що замінити підприємства ДНР буде нічим. Знайдуть чим, але це буде довго і дорого. І в кінцевому підсумку все одно вдарить по економіці України", - цитує слова Марунича видання kp.uа.

А об'єднання в один холдинг експерт вважає безглуздим:

"Подібні повідомлення з'являлися і раніше, але не думаю, що і зараз справа дійде до об'єднання абсолютно різних підприємств в один холдинг. Збити такий собі "радянський Держплан" не вийде - в самопроголошених республіках ринкова економіка, і "радянською" вона не стане".

Як повідомляв сайт Знай.ua, бойовики висунули Україні ультиматум через блокаду.