Будь-яке свято завжди супроводжується емоціями, зусиллями, підвищеною віддачею енергії, фінансів. І від того, наскільки правильно кожен з нас розпорядиться власним потенціалом, залежить післясвяткове життя.

"Знай" поспілкувався з кандидатом психологічних наук, доцентом Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького Інною Лук'янець, як правильно зустріти новий рік.

- Чому в кінці грудня хочеться свята, дива і казок?

- Бажання свята закладено генетично. Наші предки завжди відзначали свята, пов'язані з рухом сонця. Для них це був початок нового життя, так що святкування було невід'ємним атрибутом. Пізніше Петро Перший ввів офіційний Новий рік в 1700 році. Так що наші предки не одне сторіччя святкували в кінці грудня і на початку січня безліч найрізноманітніших свят - від язичницьких, до офіційних і християнських. Так що опиратися цьому безглуздо.

Читайте також: Свято для ледачих: Новий рік напрокат

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

- Як можна переключитися з ситуації в країні на свято?

- Концентруючись на загальному, люди формують в собі втому, страх, ламаються. Як вихід із ситуації - індивідуалізм. Найкращими ліками тут буде, якщо людина перестане турбуватися про державу, політику та про інші глобальні речі - хоча б на кілька днів. Сконцентруйтеся на собі, на родині, на оселі, займіться передсвятковими клопотами

- Принцип "щоб стіл ломився" виправдовує себе?

- Наш менталітет такий, що велика кількість їжі означає для нас благополуччя і захищеність. На підсвідомому рівні в мозок надходить сигнал: є їжа - значить, все нормально. Так, що від столу, який ломиться, нам нікуди не дітися. Але під час свят я б порадила не переборщувати - можна ситно поїсти, випити, але потім взяти себе в руки, інакше організму доведеться важко. Крайнощі теж зайві - не потрібно 2 січня сідати на жорстку дієту, це викличе ще більший опір організму. Ніхто не сперечається, що забити холодильник шубою і олів'є потрібно, але можна ж зробити це грамотно - до олів'є подати гарнір у вигляді каші, до жирних м'ясних закусок приготувати салатики з овочів, після ситного новорічного столу побалувати себе легким супом, відклавши на деякий час все жирне. А взагалі ми більше європізуємося і відходимо від традицій повних столів, які ломляться від наїдків.

- На чому краще зробити акцент, щоб сповна насолодитися святом?

- Відсвяткувати Новий рік в іншій країні, в літаку або на повітряній кулі зараз далеко не кожному по кишені, але можна відійти від традиційного застілля перед телевізором. Можна зустріти новий рік на природі, зняти будиночок в селі, зробити свято в якомусь химерному стилі, наприклад грецькому чи китайському - починаючи від страв і закінчуючи одягом, можна провести новий рік активно - в центрі міста під ялинкою або на ковзанці. Такі емоції запам'ятовуються на весь рік, та й ранок буде набагато приємніше, ніж після поїдання страв та випивки за столом.

Читайте також: Правильні фінансові цілі на наступний рік - п'ять порад

- Новий рік - швидше, дитяче свято. Як краще організувати його для дитини?

- Я б порадила готуватися до свята разом з дитиною. Мова не йде про щось глобальне, просто дитині важливо відчути себе частиною свята, всієї метушні. Такі приготування не займуть багато часу і на них не потрібно витрачати великі гроші. По можливості, не відмовляйте дітям у хороших емоціях на свято. Нехай малюк відчує себе затишно в колі сім'ї. На жаль, у нас зазвичай відбувається все в точності до навпаки - мама з татом клопочуть, маляті наказано не заважати, а новорічна ніч призначається тільки для дорослих.

- Що варто дарувати дитині? А то у багатьох батьків дилема - чи купувати новий планшет або модний телефон?

- Якщо у дитини немає планшета, вона його хоче, ви можете дозволити його собі купити - можна купити планшет. Я б порадила до подарунка дарувати дитині традиційні солодощі - цукерки та мандарини. Просто тому, що дитина також, як і дорослий інстинктивно відчуває: їжа - це добре, значить все в порядку. Тільки доросла людина оцінює запаси в холодильнику, а малюк відчуває, що все добре за своєю, дитячої їжі - солодощах, цукерках, фруктах.

- Багато хто відзначає, що вже через кілька днів сидіння вдома і поглинання страв, в сім'ї починаються конфлікти, хочеться зміни обстановки. Можна якось цього уникнути?

- Обстановку необхідно розряджати - хорошою альтернативою цьому стане прогулянка, похід в гості, в кіно, та й просто сімейна вечеря в кафе. Побут необхідно робити різноманітним.

- Чи можна якось заздалегідь налаштуватися на свято чи "апетит приходить під час їжі"?

- На свято потрібно налаштовуватися. Необхідно більше мріяти, проявити більше креативу, хороших емоцій і таким чином налаштувати себе на свято. Наша психіка так влаштована, що подумки людина формує свою дійсність. Тому, якщо ви налаштувалися на свято і веселощі - воно буде, а якщо налаштувалися на черговий сумний вихідний або сімейний конфлікт - він обов'язково трапитися.