Віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький відводить Україні важливе місце в політиці Польщі. Він також прогнозує підтримку Заходу, принаймні, до кінця року. Однак Чарнецький радить Києву поспішити з економічними реформами, оскільки Європа звертатиме увагу передусім на них.

Про це йшлося в його інтерв'ю українсько-польському порталу wschodnik.pl, що спеціалізується на новинах про Україну для польського читача.

Ришард Чарнецький, котрий на посаді віце-президента Європарламенту відповідає за напрямок східного партнерства, зокрема за стосунки ЄС із Україною, минулого тижня побував з візитом в Україні, під час якого зустрівся й мав розмову з президентом Петром Порошенком, прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом.

Під час цієї розмови, за словами Чарнецького, всі "спільно визнали збільшення активності проросійського лоббі як на території західних країн, так і в самій Україні". Обговорювали також українсько-польські стосунки.

"Президент Порошенко і українська влада дивляться на президента Анджея Дуду з надією, що він продовжуватиме політику славної пам'яті президента Леха Качинського", - повідомив Ришард Чарнецький у розмові з польським журналістом Даріушем Матерняком.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Чарнецький оцінює перспективи наших двосторонніх стосунків за новообраного президента Польщі з точки зору польских національних інтересів. Вони, зокрема, полягають у тому, аби "затримати Росію, щоб вона не просувалася далі в своїй політиці, аби Україна захистила свою політичну і економічну суверенність".

Разом з тим, він повторив слідом за новообраним президентом Польщі, що для поляків істотною річчю залишається "засудження злочинного людовбивства поляків, яке мало місце на Волині в 1940-х роках".

Читайте також: Польща дасть $200 млн на будівництво метро на Троєщину

"Нам не йдеться про те, аби ставити когось "до стіни" чи висувати ультиматум. Однак треба виразно підтвердити, що ми не можемо приносити в жертву пам'ять про наших близьких на вівтар істотних і потрібних добрих стосунків між Варшавою й Києвом. Ці питання потрібно розглядати рівною мірою", - цитує портал wschodnik.pl.

Ришард Чарнецький також повідомив, що в майбутньому варто сподіватися на більш активну східну політику Польщі в цілому, а Україна "є істотним, але одним з елементів цієї політики". Разом з тим, на його думку, "формула, згідно з якою Євросоюз говорить голосом Польщі в справах, що стосуються України, є оптимальною".

При цьому політик нагадує, що його країна є "найбільшим євросоюзівським і НАТОвським сусідом України, а також єдиною країною, котра межує водночас і з Україною, і з Росією".

Віце-президент Європарламенту також нагадав, що в Києві нині діє його євродепутатське бюро. Його діяльність він вважає "своєрідною демонстрацією політичної солідарності з Україною в ці важкі часи, коли Росія, попри власну важку економічну ситуацію, щоразу сміливіше нав'язує своє бачення, особливо в Західній Європі".

У цьому зв'язку Ришард Чарнецький нагадав, що нині в Європарламенті створена формальна група "друзів Росії" – хоча насправді, за словами політика, вона функціонує вже протягом тривалого часу.

До неї входять переважно західноєвропейські політики. Однак Чарнецький висловив сподівання, що це проросійське лоббі вдасться збалансувати за рахунок "групи друзів України" на чолі з колишнім віце-головою парламенту Литви Пятрасом Аустревічюсем.

"У Європейському парламенті ми маємо більшість, і нещодавно вдалося проштовхнути дві резолюції, які висловлюють підтримку Україні й дуже скептично налаштовані щодо Росії", - зазначив він.

Віце-президент Європарламенту спрогнозував, що така політика підтримки України збережеться – принаймні до кінця цього року. Але пізніше не можна гарантувати, що, наприклад, будуть збережені санкції проти Росії.

"Якщо Росія не атакуватиме Україну фронтально – наприклад, у напрямку Маріуполя, і не створить збройного коридору до Криму, деякі великі західні країни матимуть привід обмежити санкції, призупинити їх або припинити повністю", - вважає він.

Читайте також: Санкції проти Росії підтримали ще шість європейських країн - Могеріні

Ришард Чарнецький, за його словами, не раз критикував неоднозначну політику Угорщини, котра нерідко схиляється в бік Москви. Однак вважає, що тут також вина польського уряду Дональда Туска, котрий занедбав співпрацю в рамках "Вишеградської четвірки" (Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина), натомість більше уваги почав приділяти "Веймарському трикутнику" (Польща, Німеччина, Франція).

Відповідаючи на запитання польського журналіста, наскільки істотною є роль Польщі в проведенні реформ в Україні, Ришард Чарнецький передусім згадав про можливість впровадження польського досвіду в питаннях алміністративної реформи.

"Я думаю, що експерти з Польщі краще відчувають "український блюз", ніж люди з Франції або Великобританії. Але основною проблемою є політична воля української сторони для реалізації цих реформ", - відповів віце-президент Європарламенту.

Оцінюючи повідомлення Порошенка про зміни, які вже вдалося впровадити, зокрема в прокуратурі, про впровадження поліційних структур, Ришард Чарнецький разом з тим нагадав, що "Захід буде спостерігати в першу чергу за економічними змінами".

"І це Україна повинна мати на увазі, тому що зрозуміло, в якому напрямку йде російська пропаганда: представити Україну як країну, котра не здатна реформувати себе й не має волі до змін. Ці думки можуть трапити на благодатний грунт серед тих західноєвропейських політиків, які не хочуть продовження фінансової допомоги Києву", - резюмує політик.