Сепаратисти з бандформування "ДНР" працюють над створенням бомби з радіoактивними компонентами. Допомогу в цих розробках надають вчені з Росії.

Про це пише впливова англійська газета The Times із посиланням на досьє українських служб безпеки, отримане редакцією видання.

Читайте також: Вперше після Фукусіми-1 в реактор АЭС завантажили паливо

Досьє включає в себе, зокрема, перехоплені електронні листи й радіопереговори донецьких сепаратистів, у тому числі їх лідера, Олександра Захарченка, а також дані, надіслані одним із "польових" агентів української розвідки.

У документах, отриманих редакцією англійського видання, також повідомляється, що російські фахівці вивезли промислові радіоактивні відходи з безпечного бункера на Донецькому державному хімічному заводі й доставили їх на одну з військових баз сепаратистів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Там ці відходи можна поєднати з вибуховими матеріалами і таким чином створити зброю зі спустошливим ефектом.

На відміну від атомної бомби, "брудна" радіоактивна бомба не має додаткової вибухової сили - ставка робиться на сильний вибух простого заряду, за рахунок якого розносяться радіоактивні матеріали, що містяться в корпусі бомби. Рівень і радіус розповсюдження радіоактивних частинок залежить від висоти, на якій відбувається розсіювання в результаті вибуху, від типу використовуваних радіоактивних матеріалів і того, чи піддалися зараженню джерела води.

Читайте також: Стали відомі умови поставок летального зброї з Канади

Крім того, ставка робиться на психологічний ефект, а саме на здатність створювати страх перед невидимим ядерним забрудненням і наступними хворобами - вродженими каліцтвами, раком, повідомляє The Times.