З початку анексії Криму Росією півострів покинуло щонайменше 10 тисяч кримських татар.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на ІІ Всесвітньому конгресі кримських татар в Анкарі, повідомляє "Крим. Реалії". І додав, що самопроголошена влада Криму навмисно витісняє корінне населення з Криму.

"Жорстка дискримінація та беззаконня щодо кримських татар, особливо викрадення і вбивства молодих людей, примусові заклики молоді у російську армію з перспективою відправити їх на війну зі своїми братами-українцями, повна відсутність демократичних свобод і відсутність будь-яких перспектив для молодих людей в окупованому Криму змушує багатьох знову покидати свою батьківщину і переселятися на материкову частину України", – сказав Джемілєв на конгресі.

Джемілєв розповів: щороку на батьківщину з місць депортації поверталося до двох тисяч людей, але після так званої "кримської весни", коли на півострів прибули 76 сімей, то жодній із них не дозволили оселитися, оскільки "щорічна квота" була вичерпана. Тому всі вони змушені були повернутися назад.

"Складається чітке і небезпідставне враження, що беззаконня щодо кримських татар відбуваються, у тому числі, саме з метою витіснити їх за межі Криму", - наголосив Джемілєв.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: Нормалізація стосунків з Росією неможлива – Клімкін

Натомість, зауважив він, наразі до Криму завозиться велика кількість етнічних росіян як з самої Росії, так і біженців з районів бойових дій на сході України.

Нагадаємо, 1 та 2 серпня в Анкарі проходить ІІ Всесвітній конгрес кримських татар, обговорюються питання подальших дій корінного народу в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного знищення.