Захід зміг призупинити агресію Росії, знівелювати ядерний шантаж політичного керівництва країни і поставити його на місце. Таку думку в коментарі "Знай" висловив російський політолог Андрій Піонтковський.

- Захід зміг призупини спроби імперської поведінки Росії не тільки по відношенню до України. Претензії "русского мира" розповсюджуються будь-де, де живуть етнічні росіяни. І реакція Заходу на це була жорсткою. Наприклад, по відношенню до ядерного шантажу, яким займалася Росія. Путін же на що розраховував? У своїй промові 18 березня він заявив про величезні претензії. Мовляв, ми росіяни маємо збирати свої землі, маємо право захищати своїх співгромадян, етнічних росіян, друзів, які говорять на російській. Це поширювалось на Білорусь, Казахстан і викликало досить різку реакцію Назарбаєва і Лукашенка.

Читайте також: Путіну потрібна війна для виправдання провалів в економіці - депутат Держдуми

На Прибалтику теж поширювалось. Там Путін хотів перевірити чи готове НАТО проявити супротив і вибрав тактику ядерного шантажу. Росія постійно говорила: "Якщо наші зелені чоловічки з'являться в Естонії, а НАТО у відповідь буде проявляти свої зобов'язання, ми застосуємо ядерну зброю". Розрахунок був таким, що Захід злякається і відступить без боротьби. Таким чином Путін хотів принизити НАТО і зруйнувати його. Бо Україну НАТО захистити не зміг. А от з Латвією цього не вийшло.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Путін прорахувався і відповідь була дуже жорсткою не тільки на словах, а й на справах. НАТО перевело свої війська на територію прибалтійських країн, посилили американський контингент в тому числі й літаків. Це була жорстка відповідь: "Ні, ми будемо боротися за території членів НАТО".

І хоч НАТО не змогло захистити Україну, але реакція світової спільноти, за словами Піонтковського, теж була досить жорсткою.

- Путіну було сказано, що у випадку військової ескалації, руху до Маріуполя, намагання пробити коридор до перешийку або похід на Харків — буде посилення санкцій, нафтове ембарго, відключення від SWIFT, а американці будуть поставляти до України летальну зброю. Чому поки що пручається Обама.

Читайте також: "Російські військові на Донбасі для Москви "відпрацьований матеріал" - Петренко

Така жорстка відповідь справила на Москву досить сильне враження. Якщо торік у березні вони говорили про "русский мир" і об'єднання народу, то зараз устами Сергія Іванова заявили: "Як ви могли подумати? Ми моська з порівнянні з Натівським слоном". Про це Іванов сказав у своєму інтерв'ю Financial Times.

І хоч план по Прибалтиці і Новоросії із 12 областей України не відбувся, Росія не відмовилась від своєї основної цілі: будь-яким шляхом зруйнувати українську державу і заблокувати її європейські вектори розвитку.

- Для цього вона намагається використати інший інструмент: обманути українців ілюзією так званої територіальної цілісності. Путін і Лавров зранку до вечора про це тільки й говорять. Оцю Лугандонію, як ракову пухлину, хочуть всунути Україні.

По-перше, для того, щоб Україна її утримувала, а по-друге, щоб Лугандонія блокувала і мала право вето на зовнішньо і внутрішньо-політичний курс країни. Путін робить це, використовуючи свою інтерпретацію Мінських угод. Тому в України має бути тільки одна позиція — "тимчасово-окупована агресором територія".

Всю відповідальність за те, що там відбувається, несе окупант. Зараз ми не можемо звільнити їх силою, бо російська армія сильніша за Україну, але ми укріплюємо кордон цієї лінії розмежування. Ніякого стосунку до цієї території зараз не маємо. За все відповідає Москва".