Керівництво держави "не зацікавлено у повному виконанні" закону про люстрацію, вважають активісти Громадського люстраційного комітету

Більше половини зі списку топ-50 чиновників, складеного Громадським люстраційним комітетом, позбулися своїх посад. При цьому за законом про очищення влади досі не звільнений жоден суддя. Про це сьогодні на брифінгу повідомила глава ради Олександра Дрік, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Читайте також: Квіташвілі пройшов люстрацію

"Так, на сьогодні топ-50 скоротився на 29 осіб. Найбільша кількість звільнено з Міністерства внутрішніх справ, але це не означає, що міністерство добре виконує закон про люстрацію, як може здатися на перший погляд. Це означає, що в МВС найбільша кількість людей, які повинні бути звільнені ", - сказала вона.

За даними комітету, крім 14 посадових осіб МВС, зі списку топ-50 звільнено шість керівників та заступників керівників центральних органів влади, а також четверо посадових осіб Державної фіскальної служби, стільки ж чиновників з прокуратури і один чиновник з СБУ.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Дрік підкреслила, що в Україні до сьогоднішнього дня ніхто з керівництва держави не зацікавлений у повному виконанні закону про люстрацію.

"Виконання закону про люстрацію в Україні зараз не хоче ніхто - абсолютно ніхто з керівництва держави, ні президент, ні прем'єр, ні глави різних відомств - Генеральна прокуратура, МВС, ГФС і так далі. Тому можливість його виконання залежить зараз виключно від активності людей ", - зазначила вона.

Крім того, глава ради підкреслила, що за останні півтора року в Україні за законом про люстрацію не звільнено жоден суддя.

"Є велика проблема. За півтора року жоден суддя не був люстрований, при тому що є два закони, які контролюють люстрацію суддів", - сказала вона.

Нагадаємо, в лютому 2015 ГЛК склав топ-50 чиновників, які повинні бути звільнені, оскільки займали свої посади з 25 лютого 2010-го по 22 лютого 2014 або працювали під час Євромайдану і не звільнилися за власним бажанням.