На цьому тижні вкотре загострилось військове протистояння на Донбасі. Секретар РНБО Олександр Турчинов виступив з традиційним коментарем, в якому наголосив, що "на окупованій території спецслужби Росії готують криваві провокації".

Про можливість інтенсифікації бойових дій та політичні цілі учасників протистояння для "Знай" говорить експерт з озброєння Вячеслав Артеменко.

- Як би ви охарактеризували теперішнє ведення бойових дій на Донбасі?

- Як postmertum (післясмертя – "ред."). Таке відбувається на певному етапі війни, як кажуть: "после драки кулаками не машут". Зараз генерали бадьоро доповідають, що в них на фронті не "бойові групи", а "повноцінні бригади". Що "оборона розбудована інженерно в дві лінії". Правда, не ясно як з цими "лініями" узгоджується відведення важкої зброї. Також кажуть, що "до наступу готові танкові та повітряно-десантні бригади". Мовляв, навчання вже були проведені. Що ці бригади "підуть в наступ через війська першої лінії". На кого і що це все розраховано? На те, що ескалація бойових дій не відбудеться, а генерали в очах президента виглядатимуть переконливо.

Читайте також: "США змусили Україну капітулювати. Київ був не проти" - Шмулевич

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

- Яка зброя вийшла на перший план, якщо порівнювати з минулим літом чи цією зимою?

- Це все ще війна артилерії. З тої зброї, що не відводять – міномети 82-мм, той же "Васільок" (радянський автоматичний міномет – "ред."). З тої, що відводять – самохідна далекобійна артилерія.

Був я свідком епопеї з розконсервації самохідних гармат "Піон" (2С). Це гармата калібру 203 мм, з дальністю ураження до 47 км. Епопея закінчилася не знаю чим, можливо навіть і розконсервували. Це крок вимушений. Я б сказав – вимучений ще радянським минулим. Не забуваймо, що в самохідних гаубицях калібру 152мм ("Мста"), що ними хизувалися росіяни, ми програємо. Основний засіб в цьому калібрі у нас – старіші "Акація" з обмеженим засягом ураження до 20 км.

- А що зараз з артилерією для нас на Заході?

- ЗС НАТО обійшли радянську армію в артилерійських системах калібру 155 мм. Та ж Естонія має вже далеко не нові і не самохідні гаубиці ФН 77. А ми – ні. Нам і не дадуть. Сучасні самохідні "Панцерхаубітце 2000" (німецька самохідна гармата 1998 року випуску, оперативний діапазон - 420 км., використовувалась НАТО у війні в Афганістані – "ред". ) пані Меркель продала хорватам, а не нам. Ціна одиниці – 3,4 млн. євро. Нам потрібно було б не менше ніж хорватам – 12 одиниць. Але нам швидко не продають. І невідомо чи продадуть колись. Тому й вишкрібаємо по засіках.

По дрібницях, таким як недоробка стрілецької зброї від "Форт" або брак розсипних стрічок для кулеметів "Негев", і говорити не хочеться.

- Що теоретично може зробити російська сторона?

- Пересидіти нас. Дочекатися, коли зацікавлення Україною на Заході зменшиться. В світі постійно з'являються нові загрози, Україна поступово втрачає в пріоритеті.

- А українська сторона може щось зробити?

- Пересидіти Росію. В них теж не солодко – санкції діють. Я не боюся російських військових програм, бо жодна не доведена до успішного завершення.

- Які, на ваш погляд, проблеми у нас?

- Війна набридла суспільству. Це нова проблема. З традиційних проблем – клептократія (влада крадіїв і корупціонерів – ред.). "Україна" - це скоріше комерційний проект. Ну, і брак єдності. Україна – багатоменшинна країна. Досі одна меншина, яку можна назвати "патріоти", успішно нав'язує себе іншим. Та колись це може змінитись.

- Проблеми противника як можна описати?

- Просто вичерпався історичний час "Росії". Вони нічого не можуть запропонувати молоді, як і, зрештою, Україні. Тому Путін і поспішає - доки є над ким царювати. РФія існує, як постачальник стратегічних ресурсів, тільки через небажання споживачів їхніх вуглеводнів контролювати російські простори. Вона впаде, якщо Китай переконає споживачів, що він контролюватиме простори значно успішніше.

- Як зрозуміти заяви головнокомандуючого, що "конфлікт на Донбасі можна вирішити тільки мирним шляхом"?

- А що інше він ще може дозволити собі заявити? Заявить щось "інше" – швидко перестане бути президентом Україні.

Читайте також: "Порошенко торгується з Кремлем. США це не подобається" - політолог

- Які базові інтереси і цілі щодо України в США, ЄС та РФ?

- Щоб не створювала проблем, принаймні доти, доки труба іще економічно актуальна.

- І які, на ваш погляд, інтереси у теперішнього офіційного Києва щодо США, ЄС та РФ?

- Традиційні – "дайте грошей". В тому числі, щоб допустили до світового розподілі праці і проектів. Як за Кучми - співпраця з Індією та Бразилією, металургія. Це було почесне місце.

Загадка історії в тому, чому Путін не зайшов сюди з грошима та проектами. Може, йому б тоді й наша еліта набридла швидше, ніж нам самим.