Ділянки нафтогазоносного шельфу Чорного моря продадуть двом пов'язаним компаніям, створеним у квітні цього року. Про це повідомляє у фейсбуці Олексій Гончарук, колишній радник екс-міністра екології Ігоря Шевченка, повідомляє "Наші гроші".

У квітні 2015 року "Надра України" та опосередковано дві кіпрські компанії "Гровісла Лімітед" і "Остеексперт Лімітед" заснували "Чорноморгеоресурс" і "Чорноморзахідінвест". Ці фірми мають однакову адресу реєстрації, а також одного і того ж директора – Тараса Бойка.

Читайте також: Компанія Ахметова розроблятиме нафтогазову площу в Харківській області

Усього лише за три місяці на новостворені компанії було оформлено всю погоджувальну документацію для отримання спецдозволів на користування 7 ділянками стратегічних покладів нафти і газу на шельфі Чорного моря біля берегів Одеської області.

Гончарук зауважує, що надра розбили на 7 ділянок, щоб за обсягом запасів поклади не підпадали під ознаки стратегічно важливих, щодо яких є окрема процедура.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"При цьому було зроблено все, щоб уникнути конкурентності при продажу цього стратегічного активу для України… в компанії на 25% засновником зайшла державна "Надра України", щоб скористатися пп.13 п.8 Постанови КМУ №615, яка передбачає продаж ділянок без аукціону. Зараз документи на ці ділянки знаходяться на розгляді в Держгеонадрах, де обов'язки керівника виконує пан Бояркін – людина, призначена безпосередньо Яценюком", – пише Гончарук.

Улітку 2012 року американська компанія ExxonMobil виграла аукціон на право видобувати і готова була заплатити майже 350 мільйонів доларів за право розробки однієї Скіфської ділянки шельфу.