Якби референдум щодо вступу до НАТО відбувся у липні, то голоси "за" віддали б 64% українців, "проти" –28,5%.

Такі результати оприлюднив Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, який провів дослідження спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє Радіо Свобода.

Соціологи такий високий результат пояснюють тим, що явка на такому референдумі була б вищою в тих регіонах, де переважно підтримують членство в НАТО. Так, в Західній Україні вона б становила 77%, у Центральній – 65%, а от на Донбасі, де більшість населення проти членства України в НАТО, у референдумі готові взяти участь лише 49%.

Також експерти зазначають, що результати по регіонах суттєво різняться. У Західному регіоні "за" проголосували б 89%, "проти" – 4%, у Центральному відповідно 73% та 19%, Південному – 61% і 40%. Натомість, проти членства України в НАТО проголосувала б більшість у Східному регіоні: "проти" – 64%, "за" – 30% та на Донбасі відповідно 54% і 36%.

Головним пояснення підтримки членства в НАТО респонденти називають питання безпеки та усвідомлення того, що НАТО дасть змогу зміцнити й модернізувати українську армію. Противники вступу головним аргументом "проти" традиційно називають "втягнення Ураїни у воєнні дії НАТО", втім, додають експерти, ця позиція зменшилася у вазі.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Читайте також: Дуда розкритикував НАТО за ставлення до Польщі як до буферної зони

Так само менше став важити й давній стереотип супротивників НАТО, що "НАТО є агресивним імперіалістичним блоком". На попередньому рівні залишилося переконання супротивників НАТО, що "Україна у принципі має бути позаблоковою державою". Натомість у 2015 році додався аргумент, що членство в НАТО "може спровокувати Росію на пряму воєнну агресію".

Дослідження було проведене з 22 по 27 липня 2015 року. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.