Вперше за минулі три дні кількість ворожих обстрілів українських оборонних позицій не перевищила позначку "100". Такі дані Інформаційно-аналітичного центру. До того бойовики проявляли чималу активність по всій лінії фронту. Набільше дісталось с.Кримське Новоайдарського району.

Це Луганський напрямок. По Маріупольському напрямку бойові дії велись біля лінії оборони сіл Старогнатівка – Гранітне. У понеділок бойовики із САУ та важких мінометів обстріляли селище Сартана біля Маріуполя. Загинули двоє мирних жителів, шестеро поранені, півсотні житлових будинків зруйновані.

Поблизу Сартани українських позицій немає. Чому бойовики активізовували бойові дії і чого чекати від них далі "Знай" розмірковує військовий експерт Ігор Козій.

- В останні тижні бойовики систематично поновлюють обстріли. Чому?

- Російська Федерація своє ставлення до Мінських угод не змінила. Продовжує ескалацію напруги у такий спосіб. Таким чином хоче примусити Україну змінити Конституцію під їхній диктат. Для цього використовує й силовий сценарій. Власне, робить це постійно, особливо перед мирними або дипломатичними перемовинами.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: "Бойовики можуть ударити по Маріуполю" - військовий експерт

Тому нічого нового в обстрілі Сартани нема абсолютно. Так, там нема позицій збройних сил України. Але там є наші громадяни, це наші території й наші об'єкти інфраструктури. Є що обороняти і захищати. На жаль, зараз жителі Сартани опинилися один на один з бідою. Чому на сьогодні збройні сили не виконують свої обов'язки задля захисту й оборони — сказати важко.

- Від обстрілів чи не найбільше завжди потерпає Маріуполь.

- Нині їх активність визначена збільшення кількості зброї на кілометр фронту за рахунок того, що в ДНР Й ЛНР доставлені додаткові засоби систем ракетно-артилерійського озброєння. Збільшилась й кількість боєприпасів.

Дебальцево, як ключове місто для залізниці, було здано Генштабом, тому російські залізничні дороги почали використовувати його для поставок боєприпасів і озброєння. Доставляють вже не лише гумконвоєм. Через це маємо збільшення кількості обстрілів.

- Чи можливе виникнення чергового котла, наприклад, до Дня незалежності? Як рік тому було в Іловайську.

- Котли не приурочують до незалежності чи залежності. Котли — це результат діяльності штабів і командувачів як з одного боку, так і з іншого.Якщо війська підготовлені, то вони можуть як створювати котли так і запобігати їм.

Якщо командувач бездар і не може діяти у рамках бойових статутів і засад, а війська непідготовлені, то в результаті з'являються котли.

Читайте також: Варварські обстріли російськими бойовиками Сартани(фото)

У нас командувач зараз той же самий? Той же. Штаб той же самий? Так. Після Іловайська висновки були зроблені? З'явилось Дебальцево. Не знаю, чи зробили висновки після Дебальцево. Не готовий сказати.

- Збільшуючи кількість обстрілів в Україні, Путін хіба не діє алогічно?

- У військових є святе правило: "якщо не знаєш як робити — роби по уставу". Логіка має бути така: ставити себе на місце протилежної сторони. Чого сьогодні на військовому рівні прагне протилежна сторона? Будь-якими шляхами на першому етапі об'єднатися з Кримом.

Пробити туди коридор. На другому етапі — продовжити його до Бессарабії. Путін хоче повністю відрізати Україну від моря. Потім буде легше її пошматувати. Бо той, хто має море — має вихід на міжнародну арену. Це абсолютно логічно для Путіна.