На 60% виконаний план шостої хвилі мобілізації, яка закінчилася 17 серпня. Від мобілізації ухилилися 26,8 тисячі українців призовного віку. 61% тих, хто пройшов медичну комісію, виявилися непридатними до строкової служби за станом здоров'я.

Проти громадян, які ухилилися від мобілізації, порушено майже 6 тис адміністративних проваджень, а також півтори тисячі кримінальних. Такі дані оприлюднив Генштаб. Чому українці перестали хотіти служити в армії і що зробити, аби відновити в них мотивацію захищати країну, "Знай" розповідає військовий експерт Станіслав Гурак.

- Після неефективної шостої хвилі мобілізації чи очікується сьома-восьма?

- Не буде сьомої чи восьмої хвилі мобілізації, бо наберуть ще менше людей, ніж набрали у шостій. Тому я не прогнозую наступних хвиль, але все залежатиме від ескалації конфлікту на Сході. Якщо протистояння посилиться - мобілізовуватимуть.

- Яких помилок припустився Генштаб, проводячи мобілізацію у минулих шести хвилях?

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

- Треба робити кардинальну зміну всіх мобілізаційних проектів, настанов, інструкцій. У нас досі нема електронного обліку військовозобов'язаних. Чому цього не можна було зробити ще рік тому, після першої чи другої хвилі мобілізації? Тільки зараз прийняли таке рішення, але це тільки рішення. Реально цей облік з'явиться не раніше, ніж за півроку і то це в кращому випадку. Друге — у нас нема мотивації і мобілізаційного супроводження процесу.

Читайте також: Генштаб підвів підсумки шостої хвилі мобілізації

Влада має інформаційно впливати на суспільство. Нема позитивної реклами про те, що треба йти у військо, захищати свою Батьківщину. Держава не мотивує мобілізованого йти в армію. Швидше демотивує. Піде чоловік служити у військо, а його сім'я буде фактично голодувати. Бо чоловік в армії.

Насправді держава має захищати сім'ю мобілізованого громадянина. Щоб він мав стимул йти в армію, він має мати соцпакет і хороше грошове забезпечення. Ніхто цього не популяризує. Тому маємо такі низькі показники мобілізації.

- Якою має бути зарплата у мобілізованого військовослужбовця?

- Зарплата військового має бути не меншою, ніж у нинішньої поліції у Києві. Люди дивляться і кажуть: що от поліції зробили, чому таке саме не можна зробити армії? Солдати мають отримувати не менше, ніж нові поліцейські. Бо виходить краще йти служити у поліцію, ніж в армію. І ризиків для життя зрештою менше.

- За півтора року війни можна було сформувати професійну армію?

- Професійну - ні, бо це довгий процес. Можна було зробити помітні кроки в цьому напрямку. Але їх нема. В нас іде антипропаганда. От збільшили кількість військовослужбовців до 250 тисяч осіб. Але для того, щоб цю цифру тримати — мобілізують усіх, і придатних і непридатних.

Читайте також: Військкомати залякують українців неіснуючим списком "ухильників"

Влада бореться за план, щоб досягнути цифр, а за якістю мобілізованих ніхто не слідкує. Тому маємо чимало випадків дезертирства, алкоголізму. Такі вояки на фронті більше демотивуватимуть, ніж приноситимуть користі. У зоні АТО багато таких військових, що краще аби їх там не було.