Учасники ініціативи "21 листопада", серед яких багато українських інтелектуалів, письменників та митців, виступили проти встановлення Конституцією "особливого статусу місцевого самоврядування" в окремих районах Донбасу.

Відповідне звернення з'явилося на сайті організації.

"Ми вважаємо, що внесення змін до Конституції України, які запускають реформу децентралізації та судову реформу, є на часі та надзвичайно важливим. Водночас ми категорично проти того, щоб змінювати Конституцію України під тиском воєнного агресора та навіть геополітичних союзників", - ідеться в зверненні.

Учасники групи також вважають, що "внесення змін до Конституції України, що визначають особливий статус окупованих територій, є початком руйнації конституційного ладу та української державності", і закликають президента "відмовитися від політичного тиску на Верховну Раду України щодо прийняття вказаних змін".

Читайте також: Мінські угоди по ряду пунктів нездійсненні - джерело в БПП

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Серед підписантів заяви - Володимир В'ятрович, Сергій Жадан, Андрій Курков, Руслана Лижичко, Мирослав Попович, Олександр Ройтбурд, Віталій Сич, Олександр Ткаченко.

Президент Порошенко раніше заявляв, що згадані зміни не становлять загрози суверенітету, і відповідний законопроект не набере чинності, якщо на підконтрольних сепаратистам територіях не проведуть законні вибори.

13 серпня громадські діячі закликали президента і парламент запровадити мораторій на зміни до Конституції в частині децентралізації, а саме - особливостей самоврядування на Донбасі.

На 31 серпня скликане засідання парламенту, на якому планують розглянути попереднє схвалення цих змін.