На День Незалежності України, 24 серпня, в Берліні зустрілися німецький канцлер Ангела Меркель, президент Франції Франсу Олланд та президент України Петро Порошенко. Політики засвідчили необхідність роботи у "нормандському форматі" та виконання мінських домовленостей.

Подальші переговори у "нормандському форматі" можуть відбутися перед початком сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, яка запланована на кінець вересня.

Про переговори трьох політиків в Берліні для "Знай" говорить політолог Антон Круть.

- Що могло залишитись за лаштунками офіційних заяв на цих переговорах?

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

- Думаю, головне питання зустрічі трьох європейських політиків звучить так: що нам далі робити з Росією? Саме через це постійно переноситься голосування у Верховній Раді щодо децентралізації і статусу окремих районів Донбасу. Сьогодні відомо, що голосування відбудеться 31 серпня. Це все пов'язані речі. Йде вироблення спільної позиції Меркель, Оланда і Порошенка.

- Голосування стане індикатором цієї позиції?

- Так. Зараз йдуть консультації на рівні експертів юристів. Всі намагались пояснити російській стороні, що конституційні зміни відповідають духу і нормам Мінська 2. Примітно, що російська сторона наполягала на участі представників "ЛДНР" у цих консультаціях. Німецька сторона відмовила їм в цьому. Сам формат, на здивування, показує непоступливу позицію німецької сторони. Тому і у Берліні, скоріше за все, говорили про примус РФ до миру і виконання Мінська 2, а не тільки про поступки з боку України.

Читайте також: "США змусили Україну капітулювати. Київ був не проти" - Шмулевич

- Путін їде до Нью-Йорка в ООН. Кажуть, що там всі можуть зустрітись. Що хочуть росіяни?

- Лавров натяками говорить про готовність Путіна зустрітись з Бараком Обамою. Це завуальована форма виявлення бажання Кремля поговорити з американським президентом. У Москви взагалі пацанська психологія, Путін хоче говорити з головним. А головним для Путіна у всіх процесах є президент США. Думаю, що роздратованість Лаврова щодо зустрічі в Берліні демонструє російське ставлення до Європи. Російська сторона очікує і хотіла б зустрічі саме з американцями.

- Себто, щоб там берлінська трійка не проштовхувала, а Росія буде намагатись ув'язати США?

- Так. У Москви взагалі істеричні дії – візит в Крим Путіна, спалювання їжі, матюки Лаврова, бажання заборонити ввезення європейського медичного обладнання. Вони вже давно не в парадигмі раціонального і стратегічного. Тому й таки закиди: давайте зустрічатись з Обамою, бо що нам ті Меркель та Оланд. Це елементи психозу російської еліти.

- Парламент підтримає голосування 31 серпня?

- Шанси не великі. Зараз керівництво Ради не може зібрати депутатів. Чи матимуть 300 голосів у вересні? Думаю, що ні.

- Який вихід можливий?

- Два. Перший: продовження конфронтації до зміни режиму в РФ.

Другий: загальноєвропейська конференція з архітектури безпеки в Європі. Це те, що пропонує польський президент. Проблема зачіпає весь континент. Та я більше розраховую на перший варіант. Росія заходить восени у період виплати по зовнішнім запозиченням. Кінець року стане проблемним для російської економіки, їх трястиме.

- Послабити санкції можуть?

- Ні. Це неможливо, навіть попри бажання італійців чи частини еліт Німеччини і Франції. От посилення санкцій - цілком можливий варіант. Думаю, Порошенко мав про це й говорити. Путін це розуміє. Тому вони нас обстрілюють, але не йдуть вперед, щоб не наражатись на санкції.

Читайте також: "Порошенко торгується з Кремлем. США це не подобається" - політолог

- Україні теж доведеться восени зробити виплати, а війна йде на виснаження. Хто перший загнеться?

- Україна слабка, але і Росія втратила більше 30% золотовалютних резервів. У них проблеми наростають. На нашому боці те, що є воля західних лідерів тримати Україну на кисневій подушці. Ми отримали останній транш МВФ незаслужено, бо парламент не приймав більшість необхідних законів. У вересні отримаємо від Фонду ще один транш. Для нього взагалі нічого не треба робити. Цих траншів вистачить на осінні виплати. Тому я сподіваюсь на добру волю західних лідерів. Думаю, диктат американців змусить Яценюка і Порошенка проводити реформи. Так, у нас слабка влада, але Захід налаштований дуже серйозно.