Скасування виборів у Маріуполі та Красноармійську сталося через повстання патріотичних членів тер виборчкому. Це ламає плани Банкової, яка планувала обміняти мерів від Опозиційного блоку на голоси за зміни в Конституції в частині децентралізації.

Чим це загрожує Україні та чому ЦВК продовжує тиск на "проблемні" міста "Знай" розповів політолог Віктор Таран.

- Пане Вікторе, наскільки виправдане та законне рішення про скасування виборів у Маріуполі?

- Незаконним було рішення про друк бюлетенів в типографії, яка належить Ахметову. Усі законні підстави для неприйняття цих бюлетенів – були, в них навіть не проставлені номери. Колишні "регіонали" планували реалізувати звичну для них схему, але нові й патріотично налаштовані члени територіальної виборчої комісії просто повстали проти реалізації цього сценарію. Тут треба з'ясовувати, хто дав дозвіл на друк бюлетенів саме в цій типографії.

До речі, Банкова розраховувала на реалізацію саме цього варіанту. В Порошенка існувала домовленість про "злиття" посад мерів та місцевих рад на Півдні й Сході в обмін на голоси за зміну Конституції в частині про децентралізацію.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- Але ж ми бачимо майже істеричну реакцію ЦВК, яка різко заявила, що це рішення було цілком незаконним й вони вимагають провести вибори сьогодні. Чим завершиться протистояння?

- Склад ЦВК залишився сформованим ще з часів Януковича, вони дуже гарно проявили себе у випадку з мером Херсону. Два склади територіальній виборчий комісій відмовлялися реєструвати кандидатом Володимира Сальдо, який голосував за "закони 16 січня". Так от вони, порушився чинне законодавство, просто через голову ТВК його зареєстрували!

Не думаю, що знайдуться законні підстави притягнути до кримінальної відповідальності саме членів маріупольського виборчкому. А завершитися це може глухим кутом для Порошенка, який загрався з Опозиційним блоком в політичні ігри.

Читайте також: Після виборів Самопоміч" і "Батьківщина" можуть розвалити коаліцію - політолог

- Що поганого в тому, що Опозиційний блоку візьме владу там, де має підтримку?

- По-перше, не згодний щодо "мають підтримку". Якщо мають – не вдавалися б до таких дій, як у Маруполі.

По-друге, проросійська місцева еліта загрожує Україні "Руською весною 2" всередині країни. Якщо в місті буде проросійський мер, проросійські депутати місцевої ради, а закон про децентралізацію не прийнятий й не зрозуміло коли буде прийнятий – це прямий шлях до "легального сепаратизму". Вибачте, зміни в конституцію, якими від сепаратизму захищають префекти, ще тільки будуть голосуватися незрозуміло коли, а Вілкул й Сальдо стануть мерами вже!

Зрозуміло, що не проходження цих персонажів загрожує розривом негласного договору між Оппоблоком й Порошенком робить просто неможливим прийняття змін до Конституції. Якщо в першому читання колишні "регіонали" цілком підтримали ці зміни – тут вони відмовляться й це глухий кут, в який себе загнав Порошенко.