Голова Комітету виборців України Олексій Кошель повідомив, що другий тур місцевих виборів 15 листопада відбудеться як мінімум у 27 українських містах. Про це пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, мова йде, про Київ та 18 обласних центрів.

"У чотирьох містах вибори відбулися в першому турі, оскільки один з кандидатів отримав 50% плюс один голос. Це Харків, Одеса, Лисичанськ і Тернопіль", - зазначив голова КВУ.

Зі слів Кошеля, складною ситуація може бути в тих містах, де різниця між кандидатами залишається незначною.

"Це означає, що буде висока конкуренція і жорсткі змагання за голоси виборців з використанням всього спектру виборчих технологій, у тому числі, і незаконних", - підкреслив він.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

За підрахунками Комітету, в п'яти містах (Хмельницький, Івано-Франківськ, Житомир, Чернігів і Полтава, - ред.), різниця між кандидатами, що зайняли перше і друге місце, становить менше 3% голосів.

"Також це говорить про те, що буде їх конкуренція і використання, у тому числі, незаконних технологій, у боротьбі за голоси виборців. Ми очікуємо, що проблем з бюлетенями на другий тур теоретично повинно бути менше, ніж було у першому турі. У першу чергу, увага повинна бути прикута до якості тексту бюлетенів, щоб там не було технічних помилок і це не призводило до проблем", - додав Кошель.

Крім того, голова КВУ зазначив, що Комітет очікує меншу кількість маніпуляцій та порушень у другому турі місцевих виборів, пов'язаних з друкуванням бюлетенів.

"До другого туру є ще 2,5 тижні і цього достатньо для того, щоб у містах з жорсткою конкуренцією замовити друкування бюлетенів на ДП "Преса України". Ми маємо достатньо часу для того, щоб виготовити бюлетені на державному підприємстві з системою захисту для того, щоб і у суспільства, і у суб'єктів виборчого процесу не було недовіри до питань, пов'язаних з друкуванням бюлетенів", - підкреслив Кошель.

Також голова КВУ висловив думку, що в ряді міст буде використовуватися технологія підвищення і пониження явки. Разом з тим, він звернув увагу, що під час виборів найчастіше з'являються нові псевдосоціологічні структури та організації, які подають неправдиву інформацію про опитування.

Читайте також: Балога став мером Мукачева

"Враховуючи гостру конкуренцію в тих містах (де проходитиме другий тур, - ред.), ми також прогнозуємо війни псевдоекзітполов та псевдосоціології", - резюмував глава Комітету виборців.

Нагадаємо, у другому турі виборів міського голови Львова за мерське крісло позмагаються Андрій Садовий, який набрав менш ніж половину голосів виборців, та представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Кошулинський.