Два роки тому у цей день Янукович віддав наказ розігнати студентів, котрі залишилися ночувати на Майдані. Молодь тоді вийшла на підтримку європейського вектору розвитку України. Колишній розвідник, а нині кандидат медичних наук, викладач кафедри психології Київського Національного університету імені Т.Г. Шевченка, Олександр Зеленько ділиться власними думками – що сталося тоді та чого очікувати зараз.

- Нині багато хто говорить про третій майдан, чи буде він? Чи є можливість наступного Майдану?

- Ні, бо на нього вже нікому піти. Більшість хлопців не повернулася, ще частина повернулися каліками. Для решти зараз почалася гра у вибивного – вибивають людей, котрі ще можуть узяти до рук автомата і прийти під ВР. Та й підтримати Майдан уже нічим – бо навіть середній клас уже замислюється чим дітей нагодувати, а не що дати наступному Майдану. Крім того, українці зломлені, як ніколи. Зараз чи не найбільшою довірою користується церква. Люди більше вірять попу, а це вже тотальний крах. Людина впевнена, самостійна, сильна, розумна, раціональна піде в церкву на велике свято, але поклонятися склопакету , на якому волога чи мороз намалювали якісь обриси, не стане.

- Що стало причиною Євромайдану?

- Напередодні Майдану куратором України і Януковича був Сурков. Він застосував геніальну психологію – б'є, значить любить. Вона дуже ефективна для росіян – якщо у Москві міліція поб'є кілька сотень студентів, люди ще сильніше любитимуть свою владу, яка не допустила свавілля. Те ж насилля задумали застосувати і до нас – але з нами так не вийшло, бо у нас не російська психологія. Тим, хто не бачить "російського сліду", варто замислитися, куди поділися після Майдану "беркутівці"? Їм дали можливість втекти, працювати далі, спокійно звільнитися і піти на відпочинок. Серед усього натовпу судять лише двох. У решти все нормально.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: На наступних виборах Порошенко буде змагатися із регіоналами - експерт

- Чи було щось, що не вписалося у плани Москви?

- Під час Майдану виник дуже потужний волонтерський та добровольчий рух. Зрозуміло, Москва прорахувала, що добровольці будуть, але не врахувала, що в такій шаленій кількості. Тоді Кремль розпочав операцію "Волонтери". Початкова задача – виявити найактивніших та тих, хто має гроші і готовий допомагати. Росія заслала сюди декілька професійних агентів-волонтерів. От, приміром, класичний Бірюков чи Тука. Всі ці волонтери - колишні офіцери, які закінчили російські навчальні. Вони формували волонтерський рух, але головна задача диверсантів була, аби ці суми не потрапляли за призначенням. Так виникали проблеми з формою, медикаментами, їжею.

Є справжні волонтери, але до них уже застосовують тиск з боку силовиків та прокуратури. Їх саджають до в'язниць, проводять обшуки, не надають приміщень. Наступний крок – будуть тиснути на людей, котрі допомагали волонтерам. Незабаром прийдуть і до них з перевіркою – податковою чи прокурорською.

- Але ж Майдан переміг?

- Лише тому, що "Беркутівцям" дали наказ відступати і звільняти захоплені будівлі. Достатньо було однієї ночі і команди – озвірілі силовики, розірвали б Майдан. Просто наша еліта існувала за рахунок грабунку населення України, тощо. А в 2013 році економіка підійшла до того, що грабувати було нічого і нікого. Так виник план: грабувати Європу. Якби Майдан розігнали – кредитів ніхто не дав би. Тому зробили примітивну картинку – Майдан переміг, ми настроєні на Європи. І Європа потягнулася сюди з кредитами. А нова влада продовжила грабунок.

- Чому ж Янукович допустив зміну влади?

- Зміни не відбулося – при владі ті ж люди, що й були. Покажіть які політики чи олігархи змінилися? Сам по собі Янукович ніякої ролі не грав. Ми отримали такого ж Януковича, тільки зізнанням англійської мови. Національної України й досі не існує. З курсу політекономії відомо, що нація з'являється в буржуазній державі, де людина має право на життя, свободу, власність. Наше суспільство зараз на рівні феодального ладу. Навіть поняття "партія" у нас не існує - є угрупування або дружини того чи іншого князя-олігарха. На сьогодні Україна – феодальна структура, і про націю говорити зарано. Кремль це цілком влаштовує, як і місцевих феодалів, котрі вже грабують Європу. Порошенко тому й пішов у політику, бо при феодалізмі, не маючи влади, ти швидко втрачаєш бізнес.

Якщо хочете зробити росіянина щасливим – зробіть його рабом. Рабство це єдина форма щасливого існування росіян і на саме на це зробив ставку Путін під час так званого референдуму. Я ніколи не їздив до Криму і не хочу, без Донбасу ми теж можемо обійтися. Якщо моя квартира – це платня за те, щоб не бачити цих людей, то я її з радістю заплачу.

- А українці і рабство поняття сумісні?

- Українці пережили Голодомор. На відміну від тортур і болі, він переформатовує свідомість. Якщо людину катувати, в якийсь момент вона перестане відчувати біль. А голод страшніше за катування. Він здатний зробити з людини раба. Тому ми вимушені раби і на все дивимося з позиції страху.

Читайте також: Інтернет насмішив кримський чиновник-перевертень (фото)

Чому влада привела на деякі ключові пости грузинів?

- Це дуже старі граблі – фішка бере початок ще з 1815 року. Пам'ятаєте, як у кожній поміщицькій родині обов'язково мав бути француз. Він міг бути шахраєм і бомжем, але поміщик неймовірно пишався, що його діти приєднуються до європейської культури. Так і з грузинами. Гляньте на Грузію та тамтешні реформи – пенсіонери живуть за рахунок страховок та виплат, Грузія не перемогла у жодній війні, загальний економічний рівень залишає бажати кращого. Але у нас грузини на ключових посадах, як великі реформатори. Насправді, в армії США на вищих військових посадах більше половини українців. От таких людей варто було б запросити на керівні посади - хоча би реформувати армію і міліцію, а не грузинів.