Сьогодні зранку українські аграрії розпочали всеукраїнський страйк з перекриття основних магістралей України. Як анонсували в соціальних мережах лідери селянського руху, при голосуванні за новий Податковий кодекс парламентарі не врахували інтереси дрібних та середніх бізнесменів-аграріїв.

Кореспондент "Знай" побував на стихійному мітингу у селі Краснопілка, що на Черкащині. Там селяни перекрили трасу Київ-Одеса – почали з 10 години і після 13 почали розходитися, незважаючи на всі запевнення активістів, що селяни готові стояти цілодобово.

За декілька кілометрів до Краснопілки утворилися великі пробки з вантажівок – легкові автівки та автобуси мітингуючи селяни пропускали без проблем.

Читайте також: Страйкуючі аграрії перекрили п'ять центральних доріг України (фото, оновлено)

"У бік Одеси зараз краще не їхати, бо дуже велика пробка", - повідомив один з далекобійників у черзі, назвавшись Миколою.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Чоловік пояснює, що везе вантаж з Одеси у напрямку Києва, власникам зателефонував, та попередив, що через страйк затримується.

"Говорили з селянами, вони просили почекати до 14 години – тоді можна буде вільно проїхати", - розказав Микола.

Втім його спокій в черзі розділяли далеко не всі.

"Нехай ідуть під Кабмін і під Раду, спиняють кортежі Яценюка з Порошенком. Чому вирішили спиняти таких самих бідних, як і вони самі? Ніби від нас їхні проблеми залежать…" - обурювалися водії.

Самі селяни охоче на камеру пояснювали, що вже кілька разів ходили під Раду та Кабмін, востаннє навіть свиню у труні принесли, аби привернути до себе увагу – проте до людей ніхто не вийшов. Тому змушені були вдатися до крайніх мір.

"Протестуємо проти скасування спеціального режиму ПДВ та відміни пільг для сільського господарства", - каже фермер з села Кочубіївка, Уманського району Володимир Осадчий.

Володимир Токарчук – фермиер з Теплицького району каже, якщо держава не дотуватиме селян – скоро не буде кому сіяти.

Читайте також: ТОП -7 місць, де можна назбирати квітів на Новий Рік

Проте не всі селяни достеменно знали, за що саме страйкують.

Один з страйкуючих пояснив, що фермер, на якого він працює, привіз сюди робітників автобусом. Пояснив, що потрібно щось робити. Що таке ПДВ та які пільги раніше надавала держава сільськогосподарським виробникам – пояснити не зміг.

Інший чоловік свою присутність пояснював тим, що набридла нинішня влада, прийнятий уночі бюджет, хочеться порядку та стабільності в країні.

Не дивлячись на перекритий автобан, влада до людей так і не вийшла. Єдиний, кого вдалося зловити селянам – став міністр оборони Степан Полторак. Він саме проїздив поруч, тож його автомобіль також спинили протестуючі – міністр поспівчував селянам та пообіцяв донести їх позицію до Президента.

Політолог Олексій Якубін пояснює, що розуміє активізацію селян через зміни у бюджеті.

"Частина бунтів – це бунти великих агрохолдингів, котрі добилися для себе певних преференцій. Зараз настала черга маленьких господарств, котрим не залишається нічого, окрім як вийти на найближчу дорогу", - пояснює Якубін.

За його словами, така активізація селян матиме успіх, якщо люди не зупиняться і будуть продовжувати. Прийнятий бюджет незабаром будуть переглядати і якщо сильно натиснути на владу, можна повернути собі пільги.

"Гадаю, уряд буде робити усе, аби ця активність селян не була доведена до свого логічного закінчення. Не слід забувати, що подібні кроки – це передусім зобов'язання перед МВФ. Тому влада буде дискредитувати такі страйки, мінімізувати їх, лякати припиненням співпраці з МВФ", - розказує політолог.

Економіст Олександр Охріменко пояснює, що Україна обрала європейський вектор розвитку. І зміни у держбюджеті прописані в Угоді про асоціацію. Тому обурюватися немає чого.

"Не секрет, що дрібні фермери займаються махінаціями – платять чорну зарплатню, інколи працюють фіктивно та відмивають гроші. Тому держава мусить навести порядок у цій сферу, як передбачає Асоціація. Тому, хто чесно працює, немає чого боятися – він і надалі буде працювати чи з ПДВ чи без ПДВ. А усі преференції від держави, котрі до цього отримували дрібні фермери – це пережитки минулого. Раз виростив врожай чесно, продай, заплати податки державі і спи спокійно. Раз не можеш цього зробити – значить не берися. У Європі великі асоціації та агрохолдинги – це рушії аграрного бізнесу. Вони й отримують преференції. Держава зорієнтована, аби зробити таку саму систему у нас", - пояснює Охріменко.