Після конституційної реформи в Україні з'являться громади, повіти і регіони. Про це заявив глава Конституційної комісії, спікер Володимир Гройсман.

"Ми сьогодні визначили, що розподіл повноважень відбуватиметься з самого низу, з базового рівня. Також є пропозиції з назвами: громади, повіти і регіони. Регіони - це області, включно Автономною республікою Крим", - сказав спікер після засідання комісії.

Раніше Гройсман пообіцяв депутатам ввести принцип повсюдності місцевого самоврядування.

Читайте також: Сепаратисти визнали Крим частиною України

Після реформи Україна буде розділена на дев'ять регіонів:

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

- Поліський: Волинська, Рівненська, Житомирська області
- Карпатський: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька області
- Подільський: Тернопільська, Хмельницька, Вінницька області
- Київський: Київська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська області
- Слобожанський: Сумська, Полтавська, Харківська області
- Придніпровський: Дніпропетровська, Запорізька області
- Донецький: Луганська та Донецька області
- Причорноморський: Одеська, Миколаївська, Херсонська області
- Автономна республіка Крим

Рівень другий - повіт. Нинішні райони в областях теж укрупнять. На їхньому місці з'являться 100 нових районів (округів, повітів).

Рівень третій - територіальна громада (волость). У складі округів (повітів) має з'явитися 750 нових територіальних громад.

Голів адміністрацій замінять державні чиновники - так звані префекти. Одне з головних завдань префекта - контроль за роботою органів місцевого самоврядування.

Префекта призначатиме президент за поданням уряду. Ця людина повинна мати спеціальну освіту та підготовку і пройти суворий відбір.

Ще одна особливість майбутніх префектів - політична нейтральність. Цим чиновникам заборонять бути в якійсь партії, а також балотуватися на будь-які політичні посади.