Президент Петро Порошенко поставив свій підпис під законами про декомунізацію. Зробив він це останнього дня, відведененого йому для підписання регламентом.

Про це повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко на сторінці у Фейсбук.

Він зазначив, що Україна зробила "ще один гігантський крок в майбутнє".

Відповідно до законів, заборонена радянська символіка та засуджений комуністичний режим. Також відкриють архіви радянських спецслужб, а УПА та інші організації будуть на офіційному рівні визнані борцями за незалежність країни.

Глава держави також заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде поданий законопроект, який удосконалить норми відповідальності за його порушення.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Закони підписано - декомунізація почалася. Ідейна основа для демократичної трансформації країни та реінтеграції до Європи закладена на інституційному рівні. Але її здійснення можливе лише нашими спільними зусиллями. Тому по конях, друзі!" - зазначив на своїй сторінці у Фейсбук голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Він повідомив, що готуватиме переклад текстів законів англійською мовою.

"До речі, КПУ та інші ліві тепер не зможуть взяти участі в найближчих місцевих виборах. Якщо тільки не відмовляться від своєї фірмової символіки. Перемога як вона є", - додає політичний експерт Тарас Березовець.

Нагадаємо, 9 квітня парламент підтримав закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів. Він також забороняє їхню пропаганду і символіку. Ще Верховна Рада ухвалила закон, який відкриє доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму за період з 1917 до 1991 років.