Політолог Андрій Золотарьов аналізує здобутки і помилки першого року президентства Петра Порошенка

- Порошенко як політик, олігарх і президент рік тому уклав контракт із суспільством, що країна почне "жити по-новому". З головним своїм політичним завданням він справився. Арсенія Яценюка, якого ще рік тому сприймали як потенційного конкурента Порошенка в боротьбі за владу, зараз бачать лише як людину, котра ще деякий час ще очолюватиме уряд, - і не більше. Політичні перспективи Арсенія Петровича за рік обнулилися.

Президент фактично приборкав також олігархічну фронду. Принаймні з'ясував стосунки з Ігорем Коломойським і Дмитром Фірташем. Хоча це лише перший раунд, але рахунок на табло - на користь Порошенка.

На Заході саме Порошенка сприймають, як людину №1 в Україні. Навіть з невдалого для України Ризького саміту він зумів привезти новий транш кредитних грошей. Всередині країни він теж має непогані рейтинги. За оцінками соціологів, Порошенка підтримують від 25 до 30 відсотків людей. На тлі падіння рівня життя, це – непогані цифри. Могло бути значно гірше.

А тепер про Порошенка-олігарха. На жаль, Петро Олексійович передовсім залишився президентом корпорації "Рошен", а тоді вже президентом країни. Своєї обіцянки позбутися бізнесу він не виконав. За рік прибуток "Рошену" зріс у дев'ять разів. Ми бачимо, як на київських зупинках з'являються, наче гриби після дощу, нові павільйончики з солодощами. Рейтинг Кенді Стор визначає найпотужніших кондитерських виробників у світі. Корпорація "Рошен" займає в ньому дуже пристойне 20-те місце.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Міжнародний інвестиційний банк, який належить родині президента, теж за рік збільшив свої активи на 84 відсотки. Це значно кращий результат, ніж у решти його колег в банківському бізнесі.

Ставимо крапку на тому, що в Порошенка непогано й добре – і переходим до поганого.

Петро Олексійович не виконав своєї головної обіцянки "жити по-новому". Таке враження, що він і його оточення думають, що нове – це трохи забуте старе. Це, мабуть, найнеприємніше відкриття для більшості українців, які йому повірили.

Які зі своїх обіцянок виконав президент?

- Як і обіцяв, вІн підписав Асоціацію з Євросоюзом. Але результати виявилися протилежними до очікуваного. Україна отримала мінус 32 відсотки в торгівлі з ЄС, хоча метою було відкрити для українських виробників європейський ринок. На жаль, поки цього не сталося.

Порошенко провів дострокові парламентські вибори. Але давав обіцянку провести їх за новою, партійною системою, а обирати довелося по-старому. Тому країна знову отримала стару якість політиків. Парламент демонструє низьку якість роботи, хоч і оновився на 56 відсотків. Як і раніше, у ньому представлені всі олігархічні групи.

Обіцянку запровадити безвізовий режим з Європою теж не вдалося виконати. Особисто для Петра Олексійовича нещодавній Ризький саміт не був провальним. Та після нього українці найближчими роками можуть забути про безвізовий режим з ЄС. Політтехнологи кажуть про 2016 рік, але це лише – ігри. Єдина країна, з якою в нас був більш-менш ліберальний візовий режим, - Польща зробила його навіть жорсткішим. Це наочний показник того, бажають поляки бачити українців у Європі чи ні.

Президент обіцяв першочергово внести у Верховну Раду закон про опозицію. Натомість, він підписав закони про декомунізацію, який унеможливив діяльність Компартії. Подобаються нам комуністи чи ні, але є прецедент, коли одна з партій фактично опинилася поза законом. Гадаю, наступними можуть потрапити під заборону декотрі ЗМІ. Такі рішення штовхають нас не в бік Європи, а в ряд країн Третього світу.

Деякі з обіцянок були апріорі популістськими?

- Лише ледачий не згадує його вислів про те, що АТО має тривати тиждень, а не рік. Зрештою, АТО триває більше року. Петро Олексійович мріяв увійти до підручників історії, але наразі може потрапити лише до розділу "президент часів економічного занепаду і соціальної руїни". Фактично українці знову опинилися в 90-х роках. До європейських стандартів наблизився лише рівень цін і тарифів. Статки населення впали в рази. Разом із падіння ВВП – це головний результат першого року каденції Порошенка. Цей рік запам'ятається людям війною на Донбасі та стрімким падінням рівня життя.

Також президент демонструє провальну кадрову політику. Згадайте міністра оборони Гелетея чи нинішню главу Нацбанку Гонтарєву. Це, як і з реформами: багато шуму й пилюки, а на виході – нуль.

Читайте також: Половина українців не задоволені діяльністю Порошенка

Леонід Кучма за рік розпочав велику приватизацію. Віктор Ющенко, попри всі його недоліки, суттєво підняв соціальні виплати, в Україну пішли західні кредити. За його президентства, як свідчить соціологія, рівень життя зростав. Відбулася податкова реформа. У активі Петра Порошенка поки що - лише відновлення боєздатності Збройних сил, та й то наполовину зусиллями суспільства та волонтерів. Про це свідчать недавні події на Яворівському полігоні, коли людей мобілізували, а одягнути у військову форму державна машина їх не може.

Причина цих проблем у людських рисах президента чи це - вплив олігархів?

- Пам'ятаєте "Ревізора" Миколи Гоголя і хлестаковщину? Президент, на жаль, надавав обіцянок, які мають нічого спільного з реальністю. Мабуть, під час виборів на такі кроки штовхає бажання отримати владу. Та погодьтеся, це не найкраща риса для політика.

Росіяни кажуть: "Не стріляйте в пианиста – играет, как умеет". Мабуть, і президент працює, як уміє. На жаль, він є продуктом старої системи, з якою він мав би боротися. Хтозна, чи уявляє він собі взагалі якусь іншу систему влади, окрім нинішньої. Тому замість демонтувати стару систему, ресурс якої скінчився, він намагається зробити косметичний ремонт.

Скільки часу це може тривати і що буде далі?

- Першою кризовою точкою стане вересень-жовтень. Соціологічні заміри свідчать, що порівняно з березнем зараз людей трохи попустило. Вони м'якіше ставляться до всього, що відбувається, хоч настрій і сумний. Почалися городи, відпустки, тепло, це трохи відволікає від політики.

Та восени повернуться старі проблеми. Події 2016 року або поховають його як президента, або відкриють для Петра Олексійовича нову перспективу. Наступного року суспільство вже буде значно критичнішим. З цього можуть скористатися сили, у яких є бажання трохи "відсунути" президента від влади.

Що ви порадили б Петрові Олексійовичу в цій ситуації?

- Припинити годувати людей обіцянками, які не можна виконати, і не вдаватися до інформаційних маніпуляцій. Колись Скоропадський казав: однією з головних проблем українства є те, що починаючи з царських часів, нам залишили лише театр. І спектаклями почали підміняти реальні дії. Скоропадський мав на увазі Петлюру, Директорію, УНР. Шкода буде, якщо історія повториться.

Читайте по темі: "Більше року на одній посаді Яценюк працювати не може"