Рік тому в Україні відбулися вибори. В першому турі більшість українців обрала своїм президентом Петра Порошенко. Власник корпорації "Рошен" і до цього був публічною особою. Та зараз за його діями стежать не лише в Україні, а й у світі.

"Знай" зібрав 10 маловідомих фактів з життя президента України.

1. Батьківщина

Вороги чинного президента дуже часто стверджують, що ніякий він не Порошенко, а справжнє прізвище Петра Олексійовича – Вальцман. Ходять різні чутки та версії щодо зміни прізвища – найпопулярніша з них: батько Петра Порошенка, Олексій взяв прізвище дружини.

Олексій Порошенко народився у селі Саф`яни Ізмаїльского району Одеської області. На момент народження батька гаранта – цей регіон був Румунією. "Знай" з'ясував, що у Саф`янах досі стоїть батьківська хата родини Порошенків. Ще за радянських часів будинок купила сусідка – Віра Якименко.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

"Добре пам'ятаю бабусю і дідуся президента – Івана й Олену, ми в них потім дім купили за 9 тисяч карбованців. Тут, по сусідству з нами жила й сестра Олексія Івановича, Віра", - розказала жінка.

У Саф`янах стверджують, що старожили пам'ятають ще й старших Порошенків – прізвище в селі розповсюджене. Але ніхто з рідних гаранта його ніколи не змінював.

2. Онищенко

Мама Петра Порошенко також народилася в Ізмаїльському районі – у сусідньому селі з Сафьянами – Матроска, але там її уже не пам'ятають. Євгенія Сергіївна Онищенко вишла заміж за Олексія Порошенка і виїхала з ним до Болграда. Її брат загинув у війну, сестра також уже нині покійна.

3. Суворий тато

Петро Порошенко народився у Болграді. Його батько на той час працював в управлінні сільського господарства, а мама - бухгалтером. Олексієві Порошенку дали трикімнатну квартиру практично у центрі міста. Двоповерховий будинок у аварійному стані стоїть ще й досі. У квартирі живе колишній сусід Порошенків – Степан Фазли.

"Олексій Порошенко був суворим – і на роботі, і в родині. Але справедливим. Ми жили з ними по-сусідству, всі свята разом відзначали. І синів виховував суворо. Євгенія Сергіївна була м'якою жінкою, хорошою господинею", - розповів він.

4. Школа №2

Петро Порошенко перші два роки навчався у Болграді. У містечку 2 школи – Петро Олексійович пішов у школу №2. Зарахували його 1 вересня 1972 року і відрахували звідти 28 серпня 1974 року в зв'язку з переїздом. Однокласники тепло згадують маленького Петра Порошенка - пригадують, як пригощав їх цукерками.

Вчителька Лариса Кучумова характеризує його як уважного та спокійного хлопчика. Додає, що в дитинстві він не любив молоко.

5. У Молдавію через дитячі пустощі

Родина виїхала до Молдавії. Старожили пригадують, що Олексієві Порошенку довелося покинути Болград через старшого сина – Михайла. Той побився у школі з хлопчаками. Місцеві стверджують, буцімто виник скандал, через що родина переїхала.

Читайте також:"Багато шуму й пилюки, а на виході – нуль": кадрова політика Порошенка

6. Родинна таємниця

Про брата Петра Порошенка - Михайла публічно майже ніхто з Порошенків коментарів не дають. Наближені до родини люди пояснюють, що для усіх це дуже болюча тема. Офіційна дата загибелі Михайла – 25 серпня 1997 року. Подейкують, що він потрапив у ДТП, але подробиці не розголошуються. Ще одна версія – на той час молодий бізнесмен поїхав на переговори до Криму й там був убитий відомою бандою "Башмаки".

7. Перші кроки

Перший бізнес на початку 90-х років, котрий створив Порошенко, – сервісний центр. Фірма допомагала укладати та оплачувати контракти, акцент робили на закордонних. Пізніше в інтерв'ю партнери по бізнесу згадували:

"Ми вміли укладати контракти так, щоб заплатили. За це брали 0,5 – 1,5%".

Потім Петро Порошенко почав закуповувати дефіцитні товари – зокрема, какао-боби та спеції, котрих на той час дуже бракувало на виробництві.

8. Марина Порошенко – з Ліпецька

Батько Марини Порошенко – Анатолій Переведенцев, старий партійний працівник. За радянських часів займав посаду першого заступника міністра охорони здоров'я УРСР. У ті часи подейкували, що тесть допоміг зятеві з потрібними контактами у бізнесі. Сам Переведенцев родом з міста Ліпецьк, де працює кондитерська фабрика "Рошен". Там же народилася і Марина Порошенко.

Губернатор Ліпецької області Олег Корольов заявив, що Марина Порошенко народилася в Ліпецьку на вулиці Желябова, а сам він чудово знає родину Порошенків.

Читайте також: Половина українців не задоволені діяльністю Порошенка

9. "Рошен"

Корпорація "Рошен" один з найбільших світових виробників солодощів. Крім українських фабрик, у корпорацію входить сумнозвісні фабрики у Росії, а також в Литві, Угорщині, Казахстані та Китаї.

Лише за 2014 рік український "Рошен" приніс власнику 640 мільйонів доларів прибутку. Статки Петра Порошенка ЗМІ оцінили в 1,3 мільярда доларів.

10. Нове Межигіря

Маєток Петра Порошенка розташований у селі Козин Обухівського району – стоїть першим у ВІП-районі, по вулиці Луговій. Колись тут була база відпочинку "Чайка", де відпочивали співробітники фабрики імені Карла Маркса. Зараз фабрика належить корпорації "Рошен", а на місці бази вистроїли маєток.

У садибі Порошенків є центральний будинок, площею 2 тисячі м. кв., декілька гостьових будиночків, приміщення для охорони та персональна церква. Сусіди Порошенків стверджують, що раніше кількаметровий паркан був нижчим, але кілька років тому власники зробили надбудову – через надмірну цікавість з боку громадськості до приватного життя Порошенків.

Сусіди позитивно відгукуються про родину. Стверджують, що по-сусідському власники маєтку дають підключитися до власної мережі при потребі. Недобудовний котедж навпроти будинку президента можна придбати за 450 тисяч доларів.