Про причини, вимоги та особливості протестів у Вірменії "Знай" розповідає редактор інформаційно-аналітичного сайту "Первый армянский информационный" Рубен Меграбян

Що стало приводом для протестів?

- Те, що російський монополіст - компанія "Електричні мережі Вірменії", яка є дочкою РАО "ЕЭС России", різко підняла тарифи на електроенергію. Нещодавно вони вже піднімали вартість електроенергії для населення. Це в людей викликало обурення. Почали ставити питання: а чому так? Ситуація ускладнилась тим, що компанія має реноме неефективної. Більше того, у них є дуже абсурдні витрати, які свідчать або про приписки, або про безпардонну витрату грошей.

Людей обурює, що всі проблеми перекладають на плечі споживача. Це й стало фундаментом для роздумів, що все російське – неефективне, корупційне та дурне. Ну й догрались.

Коли активні громадяни зібрались висловити свою точку зору, поліція вирішила силою розігнати мітинг. Але проблема ж залишилась. Додалось відчуття образи. Разом це створює політичний глухий кут.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Скільки людей зараз на вулиці?

- Десь приблизно 10 тисяч. Для Єревану це не мало.

Що відомо про долю затриманих?

- Влада обіцяє всіх відпустити. Та проблема в тому, як що мітинг розігнали жорстоко. Та в кількості постраждалих. Особливий інтерес у вірменської поліції викликали журналісти. Їм першим ділом ламали апаратуру, відбирали жорсткі диски та обладнання для прямого ефіру. Чомусь це поліцейських особливо злило. Утиски журналістів та розгін демонстрантів уже засудили в посольствах Великої Британії та США. Вони просять владу розібратись в ситуації.

І як влада на це відреагувала?

- Президент мовчить, прем'єр теж мовчить. Є тільки заяви поліції. Свої дії вони пояснюють вирішенням проблеми дорожнього руху в Єревані. Про журналістів говорять, що на них не було розпізнавальних знаків. Все це - заяви, які не витримують жодної критики.

Політичні партії Вірменії активізувалися ?

- Політичні партії вирішили не виходити за межі парламентської роботи. Окремі політики виступили із заявами солідарності. Окремі – засуджують протестувальників. Так звана титульна опозиція, особливо та, яка голосувала за вступ Вірменії в Євразійської союз, зробила тільки символічно-ліричні мляві заяви популістського характеру.

Після розгону вимоги протестувальників радикалізувалися?

- Я б так не сказав. Але розгін спричинив мобілізаційний ефект. Вимоги протестувальників стали іншими. Перше: реформувати енергетичну систему. Друге: відпустити затриманих. Третє: тепер уже хочуть знизити тариф на електроенергію, а не тільки вернути старий. Четверте: притягти до відповідальності тих, хто чинив беззаконня. Правда, незрозуміло, йде мова про поліцію чи енергокомпанію.

Серед протестуючих є лідери?

- Ні. Поки що вимоги не політизовані, зараз це ще громадянський процес.

Ви сказали про реакцію посольств США та Британії, а як реагує Москва?

- Російські ЗМІ включили маразм: говорять, що це все рука США. Мовляв, це все організували американці проти "руського міра".

Азербайджан, користуючись нестабільною ситуацією, може розпочати агресивні дії щодо Вірменії?

- Азербайджанська влада є провідником путінізму на Південному Кавказі. В Азербайджані зараз аналогічний до путінського режим. Тримаються на нафтодоларах. Зараз Баку і Москва – стратегічні партнери. Про це свідчить антизахідна риторика Алієва та Путіна. Їх об'єднує страх перед завтрашнім днем. Хочуть довше зберегти свої політичні режими. Для збереження своєї влади нещадно експлуатують образи зовнішнього ворога. Тільки для Путіна це бандерівці, а для Алієва - вірмени. Ми до цього всього ставимось по-філософськи.

Як розвиватимуться події далі?

- Зараз ми в зоні турбулентності. Є дуже багато чинників, які впливатимуть на подальший хід подій. І вони геть непрогнозовані. Як ця мозаїка складеться, так і піде історія. Зараз нічого не можна виключати. У Вірменії є громадянське суспільство. Ніхто не знає, як воно діятиме. Є Захід. Ніхто не знає, як діятимуть ЄС та США. Це рівняння з багатьма невідомими.

Історія Майдану вчить, що влада діє неконструктивно, піднімаючи градус насильства. Так було в нас за часів Майдану. Вірменська влада не повторюює помилок Януковича?

- Авторитарні влади у всьому світі тупі. Люблять наступати на одні й ті самі граблі, поки їм не знесе голову. У нас це теж відбувається.