Відтепер кожен громадянин зможе ознайомитися із засекреченими раніше досьє на свою родину, своїх друзів і колег. Поки Україна розробляла й ухвалювала закон про відкриття архівів радянських спецслужб, Росія навпаки їх закривала. Тепер російська влада закрила їх не лише для іноземців, а і для своїх громадян.

Про це повідомляє "Кyiv1".

Тепер історики і політологи з різних держав світу приїжджатимуть в Україну, щоб попрацювати з відкритими архівами. Вони відвідуватимуть, передусім, українську столицю, де зберігається найбільший масив документів в архівах. Тож Київ може стати "науковою столицею" Східної Європи.

Відкриття архівів радянських спецслужб матиме важливе значення для української історичної науки і її інтегруванню в європейський науковий простір. Вона першою, з пострадянських країн відкрила свої архіви.

Проте на місцевих виборах, які пройдуть восени, опоненти можуть використати інформацію з архівів як компромат один проти одного.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Читайте також: "Опозиційний блок" залякує Київ Гаазьким трибуналом

Зняття грифу "секретно" з архівних документів "попсує нерви" представникам Опозиційного блоку і новоствореного лівого союзу Петра Симоненка – Наталії Вітренко. Експерт Ігор Лосєв не виключає, що саме нинішня опозиція шукатиме у відкритих архівах документи, які компрометують політиків і громадських діячів. Особливо тих, які вважаються українськими патріотами, а то і націоналістами чи радикалами.

Директор архіву СБУ Ігор Кулик наголосив, що "ми відкрили архіви не для помсти чи особистих реваншів, а заради справедливості".