Скандалом і фактичним розколом коаліції завершився розгляд законопроекту про реформування прокуратури. Три фракції правлячої коаліції не підтримали "порошенківську" реформу прокуратури, яка залишає її під цілковитим впливом президента.

"Це політичний компроміс. Я вас підтримую, розумію, проте нічого зробити не можу. Поправку відхилено", - понад півсотні разів повторив з трибуни голова Комітету парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

Жодну з понад 70 поправок до закону про прокуратуру депутати не підтримали. Таким чином створення незалежної спеціалізованої антикорупційної прокуратури та підвищення прозорості роботи відомства депутати завалили.

"Ми ставимо хрест на реформі прокуратур і робимо величезний крок назад. Ми зберігаємо кругову поруку. Ми утворили спеціальне бюро і антикорупційну прокуратуру, але вони мають бути відокремлені від СБУ та Генпрокуратури. Якщо ми зберігаємо кругову поруку – арешту корумпованих прокурорів не буде", - закликав колег нардеп Єгор Соболєв з "Самопомочі".

Усі голосування за закон не добирали 2-3 голосів до необхідних 226. Друге голосування відбувалося від вигуки "Ганьба!", п'яте – під скадування "Рег-ла-мент".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Читайте також: "Люди Порошенка хочуть очолити корупцію, а не боротися з нею"

У фракції "Народний фронт" щоразу знаходилася одна-дві картки, які не проголосували з технічних причин, після чого Гройсман вперто ставив той самий законопроект на голосування.

"Генеральна прокуратура наступає по всіх фронтах. Янукович вже іде в суд, його поплічники – теж в суді. Дайте можливість реформувати відомство і довести справу до кінця. Якщо ви залишите радянську ГПУ – чекайте радянських наслідків", - заявив лідер Блоку Порошенка Юрій Луценко.

Ця заява обурила депутатів від інших фракцій правлячої коаліції.

"За розмовами про сучасну прокуратуру і європейські цінності ви пробуєте узурпувати прокуратуру і перетворити її на орган політичних розправ. Останній феноменальний успіх існуючої прокуратури – втеча судді Чернушенка, до того був Клюєв. Мені прикро, що колеги по коаліції беруть участь у цьому "договорняку". Ви залишаєте прокуратуру на короткому повідку, щоб вони гавкали лише за вказівкою "Фас!"", - заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Переконавшись у неспроможності назбирати 226 голосів, Володимир Гройсман оголосив перерву на 20 хвилин.

Нагадаємо, що керівників незалежної Антикорупційної прокуратури, згідно з новим законом, має обирати комісія у складі 5 представників Ради прокурорів і 5 представників Верховної Ради. За думкою експертів, це робить відбіркову комісію цілком залежною від президента.

Читайте по темі: До Вищої ради юстиції ідуть рейдери, антимайданні судді та учасник смертельного ДТП