Український олігарх Сергій Курченко вивів до Латвії мільярди гривень. Він заробив їх на контрабанді нафтопродуктів.

Про це повідомила голова управління по забезпеченню повернення активів, одержаних злочинним шляхом, при Міністерстві внутрішніх справ Олена Тищенко, передає "5 канал"

Тищенко заявила, що за фактами відмивання коштів Курченком планується створити єдину слідчу групу спільно з латвійськими правоохоронцями.

"Лише одна особа в цій схемі отримала в 2013 році 13 млрд. гривень. Це 1,6 млн. доларів. Це навіть більше, ніж заморожених активів Януковича у всьому світі. Так як мова йде тільки по одному факту про 13 млрд гривень, по іншій фізичній особі - 2,5 млрд доларів, і вже деякі суми ми навіть не рахуємо", - зазначила вона.

Наразі Курченко перебуває у міжнародному розшуку. Його звинувачують у створенні та безпосередньому керівництві злочинною організацією. Вона нанесла державі збитків у нафтогазовій та банківській сферах. Їх сума складає близько 5 млрд. гривень.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Слідчі формують доказову базу щодо протиправного постачання компаніями Курченка державним підприємствам "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", "Чорноморнафтогаз" обладнання за завищеною вартістю.

Читайте також: Рада відмовилася безкоштовно передати армії конфісковане пальне Курченка

Крім того формуються докази стосовно незаконної реалізації скрапленого газу через підконтрольні йому комерційні структури, укладення фіктивних угод з "Газ Україна 2020" на постачання нафтопродуктів, привласнення коштів рефінансування Національного банку.

За даною справою накладено арешт на особисті рахунки, рухоме і нерухоме майно на суму понад 1,2 млрд. гривень. Також арештовані четверо підозрюваних.

Відомо, що Курченко переховуються у Росії, а сербські ЗМІ повідомляю, що він став громадянином Сербії.