Верховна Рада ухвалила закон про місцеві вибори. Відповідне рішення підтримали 257 народних депутатів.

Андрій Парубій зазначив, що до другого читання до законопроекту підготували 1547 поправок.

Спершу законопроект пропонував надати право участі у виборах тим політичним партіям, що зареєструвались за 365 днів до виборів.

Проте в ході обговорення це положення вилучили із тексту.

"Ми не проти, аби участь у виборах брали всі партії, зареєстровані на момент опублікування цього закону", - наголосив голова фракції БПП Юрій Луценко під час виступу з парламентської трибуни.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Згідно із законом, 25 жовтня вибори на окупованих територіях Донбасу та в Криму у зв'язку із агресією Росії не будуть проводитись.

Крім того, профільний комітет підтримав пропозицію щодо вилучення з переліку суб'єктів виборчого процесу виборчих блоків.

Закон також передбачає гендерну квоту серед учасників виборів. Нардеп Ірина Геращенко уточнила, що йдеться про не менше, як 30% представників однієї статі.

Водночас закон встановлює механізм відкликання депутатів місцевих рад та місцевих голів.

Читайте також: Рада "розсекретила" інформацію про майно чиновників

Виборів мерів у містах, кількість виборців у яких дорівнює або більше за 90 тисяч, проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості. Тобто для перемоги кандидат у мери має набрати щонайменше 50%+1 голосів виборців, інакше – другий тур.

Вибори сільського, селищного, міського голови, де виборців менше 90 тисяч, проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі - тобто в один тур.