Депутат Київради Олександр Вовченко провів дослідження розмірів премій чиновників КМДА і оприлюднив його результати на прес-конференції у вівторок, 14 липня.

Депутат з'ясував, якими були премії директорів департаментів КМДА та їх заступників за 2014 рік.

Вовченко також розповів, наскільки складно отримати доступ до такої інформації.

"Оскільки я - заступник голови бюджетної комісії Київради, то точно знаю, що на відміну від зарплат і надбавок, премії не лімітовані. Тобто премія або матеріальна допомога може навіть в 10 разів перевищувати посадовий оклад. Щоб отримати інформацію про те, у скільки насправді обходяться столичному бюджету заробітки департаментів, знадобилося півроку, близько 40 депутатських запитів і звернень. Зібрав, до речі, цілу колекцію відписок", - сказав депутат.

"За документами, абсолютним лідером за обсягом премій став Департамент фінансів на чолі з директором Володимиром Репіком. Максимальна премія, яку він собі виписав - 38,7 тисяч гривень за серпень 2014 року. Трохи менше отримали його заступники - від 11 тисяч гривень до 30,7 тисяч кожен. В інші місяці теж були премії і по 10, і по 20, і більше тисяч гривень ", - зазначив Вовченко.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

"Тільки уявіть - за 11 місяців Репік та чотири його заступники отримали премій більш ніж на півмільйона гривень, а у нас в цей час не вистачало грошей на гемодіаліз для хворих, їх на каталках привозили під час пленарних засідань", - підкреслив чиновник.

"Срібло" у рейтингу за розмірами премій отримав Департамент комунальної власності. Голова відомства відзначився тим, що, тільки-но прийшов на посаду преміював себе на 22,5 тисячі гривень. При цьому надбавки його заступників сягали 17, 19 і навіть 23 тисяч на місяць.

Третє місце за загальним обсягом премій посів Департамент економіки та інвестицій Києва. Керівництво відомства виписало собі однакові премії: у липні глава департаменту і його заступники отримали по 9 тисяч гривень, у серпні - 12 тисяч, у грудні - по 18 -19 тисяч.

"Більше 10 тисяч гривень отримували в департаменті містобудування та архітектури, який, крім будівельної галузі, займається розміщенням МАФів, реклами. Судячи з премії та матеріальної допомоги на загальну суму 18 тисяч гривень, порядок в містобудуванні навели ще майже рік тому, в серпні 2014- го ", - додав Вовченко.

Читайте також: Рада підтримала закон про місцеві вибори

При цьому депутат Київради зазначив, що рекордним за обсягом виписаних премій став серпень минулого року.

"Що таке серпень 2014? Час загострення конфлікту на Донбасі і час, коли Київрада вносила зміни до бюджету для його збалансування. Ці зміни готував саме департамент фінансів: скоротили витрати на освітні програми, оптимізували витрати на фізкультуру, спорт, роботу з молоддю. Київ відмовився від проведення свят за бюджетні гроші. І керівник відповідального за раціональну витрату коштів департаменту, отримуючи по 40 тисяч премій, розповідав депутатам, наскільки в столиці все погано і як потрібно економити на вчителях і медиках!" - підкреслив Вовченко.

За його словами, тенденція до нарахування нескромних премій в 2015 році збереглася. Тому депутат вніс на розгляд Київради нову ініціативу.

"Ще місяць тому зареєстрував проект рішення Київради, який зобов'яже чиновників КМДА, райдержадміністрацій та керівників комунальних підприємств не тільки оприлюднити свої декларації, але і передавати їх на вивчення в фіскальну службу", - резюмував депутат.