Верховна Рада проголосувала за постанову про направлення до Конституційного суду президентського законопроекту про внесення змін до Основного закону. У ньому, окрім децентралізації, є норма про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначатиме окремий закон. Раніше її планували внести до перехідних положень, але в останній момент вирішили перенести у тіло Основного закону.

Про значення для політичного життя таких змін до Конституції розповідає "Знай" політолог Віктор Небоженко.

У чому суть змін?

- З одно боку, ми потребуємо змін в управлінні країною і реформ. З іншого боку, Путін тисне, щоб ми ввели в своє правове поле сепаратистські території. Для Москви форма не важлива. Хоча, за логікою, особливими районами в нас мають бути Крим і Чорнобиль. Якщо вводити щось в Конституцію, то треба, подібно до японців, прописувати, що цей острів захоплений, але колись він повернеться в лоно української держави. Ось це було б прийнятним визначення особливих районів.

А що нам пропонують?

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

- Пропонують 12 районів, якими управляє Кремль, визначити не такими, як всі інші. Після цього, мабуть, почнуть розмови про особливі райони Харківщини. Це політико-юридичне відчуження території України.

Насправді формулювання не таке важливе, як те, що нас змушують міняти Конституцію під час війни. Кремль вимагає створення України як конфедерації окремих районів. У випадку федералізації ми приречені на постійні дрібні розбірки, які вибухатимуть всюди. Тоді про якусь цілісну політику України можна забути. Смисли пропозицій заплутані, головна мета – запустити зміни до Конституцію.

Читайте також: Нардепи побилися через президентський проект Конституції

Яка роль Заходу в цих процесах?

- Різна. Думаю, конституційні зміни в Україні подобаються Берліну, який не проти замирити Путіна за рахунок України, віддати Москві Крим. Я не виключає, що згодом почнуть говорити про подвійне управління Кенігсбергом (тепер російське місто Калінінград – "Знай"). Україну змушують дати статус частині Донбасу, при цьому ні слова - про Крим. У американців, мабуть, інше бачення. Думаю, вони не в захваті.

Чому відбуваються постійні маніпуляції. Попервах говорили в про те, що фактичний особливий статус буде в перехідних положеннях. Потім сказали, що в тілі Конституції. Навіщо такі ускладнення на ходу?

- Тут все просто. Це відволікаючи рухи, аби справжні наміри не були одразу вирахувані. У нас навіть спікер Володимир Гройсман сказав одного разу, що не знає, який закон приймається. Але це зумисне кидання попелу в очі.

Подібно до того, як було прийнято закон про місцеві вибори?

- Так. "Блок Петра Порошенка" любить заходити декількома законопроектами. Концентрувати увагу на одному, а приймати зовсім інший. Щось на зразок наперсточників, коли увагу треба переключати на "пустишки". А провели, в підсумку, зовсім іншу редакцію.

Читайте також: Яременко відповів на пропозиції Нуланд матюком

Як сьогоднішні зміни до Конституції вплинуть на політику?

- Зміни до Конституції створюють системну проблему. У Основному Законі написано, що Україна складається з окремих областей і Автономної Республіки Крим. І тут у нас з'являються якісь інші райони. Це як прецедент можна поширювати й на інші області. Наприклад, на Харківську чи Одеську. Далі – у нас немає ні слова про Крим. Тому нам можуть сміливо сказати: отже, власне, ви від нього відмовились.