Після стрілянини у Мукачевому між людьми місцевого депутата Михайла Ланя та "Правим сектором" президент Петро Порошенко змінив губернатора Закарпатської області. Замість Василя Губаля призначив Геннадія Москаля.

- Довелося вжити екстрених заходів з гасіння "пожежі" на Закарпатті, - сказав Порошенко перед його представленням 15 липня.

Москаль вже очолював Закарпаття із червня 2001-го по вересень 2002-го. Перед тим, з 1995-го по 1997-й був начальником закарпатської міліції. Чи зможе Москаль перекрити контрабандні потоки і встановити лад в регіоні зараз, в інтерв'ю "Знай" розповідає експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Як Закарпаття поділяється у сферах впливу між родиною Віктора Балоги і колишніми "регіоналами"?

- В регіоні дуже відчутний вплив родини Балог. У Верховній Раді є їхня група народних депутатів. Це двоюрідний брат Василь Пєтьовка та два рідні брати Віктора Балоги - Іван та Павло. Так само ці впливи відчуваються на різних посадах у різних органах влади. Наприклад, в Закарпатській обласній раді, а також до призначення Геннадія Москаля – в обласній державній адміністрації.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Попередній керівник Василь Губаль був наближеною людиною до Балоги. А от начальник міліції вже ні. Тому абсолютної монополії впливу в регіоні Балога не має і не мав.

Є ще люди Порошенка і Яценюка-Турчинова, з якими у нього не теплі стосунки. Втратили свій вплив особи, яких ми асоціюємо з "регіоналами". Нестор Шуфрич, наприклад. Михайло Ланьо, який теж колись був у групі Медведчука-Шуфрича, нині більше орієнтований на президента. Він входить у фракцію "Воля народу", де одні бізнесмени, які не хочуть сваритися із владою.

Віктор Балога хоче контролювати Закарпаття?

- Він досі почувається господарем області. Це було досягнуто за рахунок отриманого ним результату на місцевих виборах у 2010 році. Тоді його партія "Єдиний центр" взяла владу в усій області і уклала союз із "регіоналами". Побачимо, який у них буде результат на цьогорічних виборах восени.

Що на Закарпатті контролював Михайло Ланьо?

- Про Ланя і його людей було чути ще на мукачівських виборах мера 2004-го. Тоді бандити і рекетири під патронатом МВС розгромили виборчі дільниці. Серед них були і люди Ланя. Шуфрич називав їх "депутатами різних рівнів". Так і було. Відтоді Ланьо став активним гравцем у політичному процесі.

У 2006 році він взагалі купив місце у БЮТі за списками до обласної ради. Потім пішов у співпрацю з людьми Балоги. Працював з ним, а в 2010-му саме від партії "Єдиний центр" балотувався в Закарпатську обласну раду. У 2012-му пройшов до Верховної Ради в окрузі вже від Партії регіонів. Коли почався Майдан - знову став співпрацювати з Балогою. Зараз вони по різних таборах.

Ланьо — сильний регіональний гравець, але через своє кримінальне минуле із 1990-х влада завжди знаходить на нього важелі тиску. Тому із владою він ніколи не свариться. Проявляє свою лояльність.

Читайте також: В Україні створюються потужні спецпідрозділи – Турчинов

11 липня, коли трапилась перестрілка між його людьми та "Правим сектором", у чий бік була спрямована лояльність Ланя?

- Міліція приїхала на виклик після нападу на маєток Ланя. Яка картинка зараз? Влада переслідує бійців "Правого сектора" по лісах і веде переговори про їхню здачу. Але не має ніяких арештів з боку іншої сторони. Таким чином влада намагається сформувати картинку, що другої сторони конфлікту нема. Але заборона виїхати Ланю за межі України є також тривожним дзвіночком і для нього.

Балога сказав, що до стрілянини у Мукачевому особисто він не має жодного стосунку. Разом з тим ходять чутки, що саме він фінансував закарпатський "Правий сектор".

- Балога справді може бути непричетним до цієї ситуації. Це міф, що "Правий сектор" на Закарпатті підконтрольний Балозі. Так, він їм допомагав, вони співпрацювали, але це не є його приватна армія. Як наприклад, деякі батальйони у Дніпропетровську називають приватними батальйонами Коломойського.

"Правий сектор" не є підконтрольний Балозі. Тому всі події могли відбуватись без його відома. Не думаю, що ПС кришував контрабандні потоки на Закарпатті. Швидше за все, він боровся проти їх кришування. Або хотів мати свою частку в них, для фінансування бійців.

Контрабандні потоки в регіоні - це ліс, цигарки і алкоголь?

- Контрабанда на Закарпатті їде в обидва боки. Є ще нелегальна міграція. Але ці потоки не є містечковими, тобто локальними. Прикордонна служба, служба безпеки, прокуратура не є місцевим самоврядуванням. Всі люди звідти жорстко підпорядковані київській вертикалі. Києву приходить відповідна доля.

Люди на місцях просто беруть фізичну участь у всіх контрабандних процесах. Але регіон не живе тільки з однієї контрабанди. Це теж міф. Загалом регіон живе за рахунок середнього і малого бізнесу, тут велика кількість заробітчан, родинні зв'язки по всі сторони кордону.

Читайте також: Волонтер Георгій Тука очолить Луганську ОДА

Наскільки серйозними є сепаратистські настрої в області?

- Західний сепаратизм справді найбільше проявляється на Закарпатті. Люди постійно порівнюють життя в Україні з тим, що вони бачать у ЄС. Впливають національні меншини, які живуть по той бік євросоюзівського кордону. Хочуть, щоб по той бік також опинилося й Закарпаття.

Ще одна причина — Україна довгий час була відділена від Закарпаття у плані збереження закарпатського етноніму. Тому дехто вірить, що "русини" і "українці" це різні нації. А ще це штучно підігріває ФСБ та інші спецслужби.

Що може змінити в регіоні Геннадій Москаль?

- Вперше Москаль з'явився в області у 1990-х. На той час всі потоки активно рухалися в обидва боки, були організовані злочинні угрупування, криміногенна ситуація була одна з найгірших в Україні. Це було ще до експансії в області групи Медведчука-Суркіса. Ще тоді Геннадій Москаль заробив імідж сильного гравця, який так би мовити, стабілізував ситуацію. Всі кримінальні угруповання, які не погоджувалися на співпрацю із державою, сідали до в'язниці або підлягали зачистці.

Друге пришестя на Закарпаття Геннадія Москаля запам'яталося в області ще більше. Він став де факто "генерал-губернатором". Йому підпорядковувалася міліція і вся вертикаль влади. Москаль тоді активно забезпечив Кучмі проведення виборчої кампанії до Верховної Ради. Це був 2002 рік. Група Віктора Балоги на той час вже стала самостійною і почала працювати на всеукраїнському рівні.

Зараз Геннадій Москаль так само матиме серйозний вплив на все в області. Президент дав йому мандат рівня Михеіла Саакашвілі, вплив на правоохоронні органи, кордон, СБУ. Тому весь тіньовий світ і всі, хто мають проблеми із законом, будуть шукати дружби, прихильності та лояльності нового керівника області.

Найбільшим випробуванням для Москаля стануть місцеві вибори. Подивимось, чи зможе подолати масовий підкуп виборців в регіоні.