Розслідуванням важких та корупційних злочинів правоохоронців з наступного року займатиметься Державне бюро розслідувань. Сьогодні Верховна рада остаточно проголосувала за створення нового органу, який завершує формування нової антикорупційної архітектури в Україні.

Бюро займатиметься виключно злочинами, які скоять прокурори, члени Антикорупційного бюро, Антикорупційної прокуратури та робітники СБУ й МВС. Слідчі Бюро матимуть розширені повноваження в попередженні та припиненні злочинних схем, включно з правом застосовування сили та зброї.

"Пропонуємо прийняти закон про створення бюро з двома правками: обмежити чисельність всіх працівників відомства, включно з регіональними структурами, до півтори тисяч людей й надати право призначати директора Бюро президенту після проведення конкурсу Кабміном", - заявив голова Комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності парламенту Андрій Кожем'якін.

Створення бюро підтримали 241 депутат, закон відправили на підпис президенту. Раніше Петро Порошенко наголошував, що до 1 грудня у Генеральній прокуратури мають забрати всі розслідування по корупційним злочинам.

Читайте також: Порошенко дав місяць на призначення Антикорупційного прокурора

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Верховна Рада повинна проголосувати за закон про Національне бюро розслідувань. І все слідство по всіх справах забрати у Генеральної прокуратури і передати Національному бюро розслідувань", - заявив Порошенко 1 листопада.

Перше читання закон пройшов у травні разом із пакетом законів про реформування МВС.

Створення Державного бюро розслідувань передбачено в плані надання Україні безвізового режиму з ЄС, разом із судовою та податковими реформами, та законами про приватизацію.