Добровольчий батальйон "Айдар" оголосив про початок торгової блокади Придністров'я. Сьогодні одесити і українські біженці з того боку перекрили пункт пропуску "Кучурган". Експерти кажуть, що якщо Україна забезпечить повну торгову і енергетичну блокаду самопроголошеної республіки - це допоможе швидко навести там конституційний порядок.

"Знай" розпитав політолога та експерта по регіону Сергія Ільченка про те, як торгова блокада може змінити ситуацію в регіоні.

- Сергій Едуардович, наскільки реалістично забезпечити блокаду Придністров'я з боку України?

- Незважаючи на загальну протяжність україно-придністровського кордону в 450 км, на ній всього лише два великих пункти пропуску і одна залізнична гілка, яка йде на Молдовський металургійний завод (ММЗ). Зрозуміло, що велике число жителів прикордонних районів промишляють дрібною контрабандою і годуються на цьому. Така контрабанда не чинить погоди.

Мова йде про потужні корупційні зв'язки придністровської "верхівки"- з одного боку і корумпованих українських і молдавських чиновників - з іншого. Скажімо, на той же ММЗ з української сторони вільно проходять потяги з сировиною, при тому що правовий статус самого Придністров'я Україна не визнає. Як таке може бути?

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Про "блокаду Придністров'я" українська влада заявляє по кілька разів на рік і ніколи далі декларування справа не йде. Скажімо, на початку літа з Києва пригрозили заборонити перевезення акцизних товарів в Придністров'я, мовляв, тільки з території Молдови. І що? Вони оформлюють акцизи в Молдові і надалі завозять все через Україну. Жодні засобі не дадуть ефекту без погоджених і однаково жорстких дій з обох сторін водночас.

Сотні молдавських підприємств, які кримінальна влада самопроголошеної республіки спочатку націоналізувала, а потім приватизувала, мають оформлення в Кишиневі і вільно торгують з Україною. Тобто ефективно діяти можна лише з двох сторін одразу.

- Тобто, ви не вірите, що блокада вдасться?

- Єдина перешкода - це спільний корупційний бізнес українців та молдаван. Затиснути їх можна тільки спільними зусиллями, не залишив їм лазівок. Ну немає жодної іншої причини, за якою неможливо зупинити цю контрабанду. Причому, цей корупційний "гнійник" однаково заражає і Молдову, і Україну. Як ще пояснити те, що глава так званої "республіки" Шевчук весь час спокійно літав по світу через одеський аеропорт? Знаєте, як він став літати, коли ви йому це заборонили? Через Кишинів! Я вже мовчу про те, що вся верхівка місцевого КДБ регулярно їздить затоварюватися і відпочивати в Одесі. Не впевнений, що СБУ веде хоч якісь облік цих "гастролерів".

Якщо ви по-справжньому перекриєте хід товарів в ПМР - їх керівництво буде в паніці і нічого зробити не зможе. Росія в силу історичних причин завжди розгойдується довго, до того ж все замішано на корупції. Якщо зробите все швидко - вони навіть не встигнуть відреагувати.

До речі, Росія вже почала значно обмежувати свою фінансову допомогу, але навіть "на крихти" вони зможуть тягнути ще кілька десятків років. Тому в ситуацію потрібно втрутитися саме Україні.

Читайте також: Україна заблокувала російських військових у Придністров'ї

- Уявімо, що блокаду все-таки розпочали. Що далі: війна, перемир'я, повернення в Молдову, приєднання до України?

- Якщо говорити в цілому - Придністров'я обов'язково повернеться до складу Молдови. Там проживає 90 тисяч громадян України, про яких вам не можна забувати. Але і захистити ви їх зможете тільки через переговори з керівництвом Молдови, а не цих дивних людей, які називають себе "керівниками республіки".

Якщо ви хочете зіграти на випередження і вирішити цю багаторічну проблему вже зараз - дійте на випередження! Бац, закрили провезення товарів! Бац, припинили постачати енергоносії! Бац, гуманітарний коридор для всіх бажаючих покинути територію! Залиште на цій території "тераріум", який їй зараз керує - вони самі через пару місяців прийдуть здаватися, причому, на ваших же умовах.

- Це не буде загрозою початку війни в регіоні? Адже Москва саме на такий сценарій і штовхає українську владу.

- Боїтеся "провокування війни"? А дати по морді гопнику, який не повертає вкрадене і трясе у тебе перед носом ножем, - це теж провокація? У Придністров'ї вже півтора року і так йдуть безупинні військові навчання. У разі відкритого конфлікту, вони зможуть поставити "під рушницю" близько 50 тисяч людей. Але це буде саме безглуздий бій, бо територія практично наскрізь прострілюється, а без прямої військової допомоги з Росії вони не протримаються і кілька днів.

Росія свідомо "вигодовувала" у вас в тилу бультер'єра, якого в будь-який момент може нацькувати на Україну. Не треба його боятися, потрібно бути готовим до його атаки.

Ви зрозумійте, Придністровська молдавська республіка виглядає один-в-один як ваше "ДНР". Вони лише привчили вести з собою переговори і фактично домоглися напіввизнання. Вони "вже не бандюки" і з ними "говорить Кишинев". Ось так вже 20 років переговорюються з ними. Цей порочний стереотип треба ламати.

Абсолютно криміналізоване управління, люди, з якими не можна і не можливо домовлятися. Як бути з цією територією? Бандитів вбити або посадити, а для населення розпочати програму "лікування" від "совка".

Почати слід з виходу з дурного формату переговорів щодо Придністров'я. Що це за формат "2 + 3", де Молдова і Придністров'я ведуть діалог під наглядом Росії, України і ОБСЄ, ще ​​й зі спостерігачами від ЄС і США. Формат повинен бути "2 + 0", коли Україна і Молдова будуть диктувати населенню самопроголошеної ПМР свої умови наведення миру і ладу.

Вам ніяк не уникнути активної участі у вирішенні цього конфлікту. Просто, чим швидше Україна почне - тим швидше переможе.

Читайте по темі: РФ витрачає мільярди доларів на свої псевдодержави - "тіньовий ЦРУ"