Українці проміняли супермаркети на город

Суспільство
09.07 09:21
969
0

Супермаркети та невеликі магазини поступово втрачають клієнтів. Через низький рівень доходів люди переходять на продукти власного виробництва, вирощені на городі. Такий висновок роблять експерти, порівнявши останні дані Держстату про споживання продуктів в домогосподарствах за останні роки. Своя і "базарна" їжа дешевше магазинної, тим більше на ринку можна поторгуватися і заощадити. За прогнозами фахівців, ця тенденція продовжиться і в наступному році, інформує "Сегодня".

Якщо зрівняти рівень покупок за 2016 і 2015 роки, то стає очевидно, що попит на м'ясні продукти упав на 5%, рибу - на 12%, соняшникову олію - на 28%. Втім, люди стали на 3% більше купувати яйця і на 10% - овочів. Різко впало за рік і споживання спиртного, насамперед горілки - на 15%.

Читайте також: В Україні дорожчає гречка

"Все це наслідки інфляції 2015 року, яка склала 43%, а номінальні зарплати зросли всього на 18%. В результаті доходи населення впали на чверть, і люди, перш за все пенсіонери (яких в країні приблизно кожен третій), почали економити, є менше м'яса і риби і налягати на картоплю, хліб і овочі, - прокоментував президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - Зростання споживання яєць можна пояснити ще й обвалом цін на них в 1 кварталі 2016 року, коли десяток коштував 9-11 грн, що в 1 , 5 рази дешевше, ніж в 2015-му. Маючи безкоштовний проїзд, непрацюючі пенсіонери витрачають свій час на поїздки в пошуках дешевших, ніж у магазині, продуктів, в тому числі і на стихійних ринках, вирощують їжу на дачах і городах. у маркети в основному ходять працюючі жителі великих міст ".

Також експерт MPP Consulting Павло Мельник каже, що люди не стали купувати менше продуктів харчування, просто вони тепер шукають товари там, де вони дешевші – наприклад, на оптовиках, ринках, ярмарках.

"Це означає, що обсяги продажів пішли з білої економіки, тобто рітейлу, в сіру - ярмарки, оптові склади. Адже в таких місцях можна заощадити мінімум 20%, оскільки там можуть не встановлювати той же податок на додану вартість", - пояснює Мельник .

Щоб зекономити українці стали активніше займатися домашнім господарством на городах і дачах.

"Люди вирощують кроликів, курей, індиків. А ще більше садять картоплю, буряк, моркву. І звичайно, консервують на зиму варення, компоти, соління. Ці запаси дозволяють провести зиму нормально, так як потрібно менше купувати продуктів", - зазначає Мельник.

Експерти кажуть, що в майбутньому навряд чи якість споживання українців погіршиться, тому що криза потроху слабшає і доходи населення стають більш стабільною.

Теги: Супермаркет, город, їжа, продукти, доходи

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ

Loading...

Вибір редакції


ПолітикаВибір редакціїРозслідування08.01
ПолітикаВибір редакціїРозслідування05.01
все лучшие материалы по версии редакции ›

Фото та відео

МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, аби завжди бути в курсі найсвіжіших новин та найцікавіших подій

Догори