З початком другої хвилі мобілізації в 2014 році, уряд, для більшої мотивації військовослужбовців, вирішив дарувати всім учасникам АТО земельні ділянки. У Кабміні пообіцяли, що воїни, які повернуться з фронту, в межах своїх областей, районів і населених пунктів, зможу безкоштовно отримати пай землі.

І ось вже навесні 2015 року, коли була оголошена перша демобілізація, АТОшники кинулися в виконкоми по свою землю. Але тут колишніх військовослужбовців чекав неприємний сюрприз! Виявилося, що вільної землі в Україні майже не залишилося. Частина земельних ділянок давно була подарована незрозуміло кому, частина продана. А ту землю, що не змогли продати - віддали в довгострокову (50 років) оренду.

Наприклад, у Київській міській державній адміністрації підрахували, що всім солдатам, які вже написали відповідні заяви, потрібно виділити 1,5 тисячі гектарів землі. Але, за словами чиновників столичної мерії, такого обсягу вільних земельних ділянок в місті немає.

Ці слова підтверджують і самі АТОшники. Військовий лікар Олексій Галімський опублікував на своїй сторінці в соцмережі відповідь від КМДА, де йому повідомляють, що в місті немає землі для учасників бойових дій.

Це один з небагатьох випадків, коли наші чиновники дійсно сказали правду. Землі вільної в Києві немає! Це можна зрозуміти і без офіційних відписок. Достатньо озирнутися і пройтися по місту.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Але завжди можна підняти архіви, переглянути договори оренди та продажу земельних ділянок. Адже за останні 6 років в Києві не проводився жоден земельний аукціон, а ділянки виділялися непрозоро. За словами нинішнього мера столиці, його попередники незаконно виділили під забудову третину всіх київських земель.

Приміром, у киян є конкретні претензії до міської влади з приводу законності передачі земельної ділянки на Подолі посольству Російської Федерації в Україні. Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт з питань місцевого самоврядування Андрій Курилко.

Покопавшись в засіках Інтернету, нам вдалося з'ясувати, що ще в кінці 90-х років російські дипломати почали скаржитися на те, що їм потрібно щось більш сучасне і комфортабельне ніж будівля в Солом'янському районі.

У 1998 році колишній київський мер Олександр Омельченко обговорював виділення земельної ділянки для будівництва нових будинків російського посольства з послом РФ Юрієм Дубиніним. Мабуть тоді київській владі вдалося домовитися з російськими дипломатами, оскільки в тому ж році було підписано "Угоду між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про умови розміщення і обслуговування дипломатичних представництв Російської Федерації в Україні".

У цьому документі чітко вказувалося, що землю росіяни отримають на 49 років за 49 гривень !!! При цьому, договором передбачено автоматичне продовження оренди на такий же термін (49 років). Іншими словами, посольство РФ купило собі велику ділянку землі в центрі Києва, витративши лише кілька десятків (!) гривень.

Наприклад, американцям, столичні депутати, віддали землю під будівництво посольства США (вул. Танкова, 4) за 27 млн. Грн.

Після цього Київрада, своїм рішенням, виділила представникам посольства РФ дві земельні ділянки на розі вулиць Волоської та Спаської (Поділ) загальною площею 56 соток. Але, на жаль, через термін давності, самого рішення київських депутатів нам так і не вдалося знайти.

Відмовилися підтвердити інформацію про права власності на цю ділянку і в самому посольстві Російської Федерації. Небагатослівні були і в Подільській районній адміністрації Києва. Тут нашим журналістам офіційно інформацію не підтвердили, але і не спростували. Що стосується неофіційних бесід, то працівники РДА кажуть, що знають чия це земля, адже щороку звертаються до співробітників посольства з проханням облагородити територію. І тільки раз росіяни відреагували, обгородивши її сіткою.

Можна порівняти фотографії цієї ділянки в різні роки.

Ось так він виглядав у 2011 році.

Ось так у 2015 році

А ось так сьогодні.

Те, що земля належить посольству РФ підтверджують і дані Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Ділянка, площею близько 20 соток за адресою вулиця Спаська, 14.

Ділянка, площею понад 36 соток за адресою вулиця Спаська, 13-15.

А ось як це виглядає на карті Києва.

Самі жителі Подолу знають, що ці дві ділянки землі належать посольству Росії. Раніше тут красувалася табличка, на якій було написано кому і під які цілі виділено ця земля.

Але під час Революції Переваги, кияни демонтували її, а на одній з ділянок (вул. Спаська, 13) розбили сквер і назвали його "Самосад".

"Я тут постійно вигулюю своїх собак, - розповідає киянка Тамара Іванівна. - Ми прекрасно знаємо, кому належить ця земля. Неодноразово зверталися в РДА і в КМДА з проханням допомогти облаштувати цю територію. Але марно! Нас ніхто навіть не став слухати. Ось, що змогли, так це своїми силами сквер зробити. Однак боїмося, що питання це спустять "на гальмах" і якщо чи не посольство, то ось торговий центр тут росіяни точно побудують. Втім, ми будемо боротися за цю землю до останнього. Не дозволимо окупантам заробляти на нас ".

Вся ця ситуація, на тлі припинення відносин Києва і Москви, виглядає більш ніж блюзнірською. Виходить, що поки секретар Київради Володимир Прокопів офіційно розриває всі раніше підписані договори про партнерство з Москвою, неофіційно київська влада продовжують співпрацювати з окупантами?

Інакше, як можна зрозуміти керівництво міста та столичних депутатів, які за два роки війни з Росією, не спромоглися винести це питання на порядок денний у Київраді. Чи не спробували звернутися до Кабміну з проханням переглянути договір і повернути землю киянам.

"Депутати Київради повинні ініціювати звернення до уряду з вимогою розірвати угоду між Росією і Україною, в частині виділення землі під будівництво посольства РФ, - розповідає експерт з питань місцевого самоврядування Андрій Курилко. - Після позитивного рішення Кабміну, Київрада, своїм рішенням, зможе спокійно повернути ділянки землі на Подолі в комунальну власність. І, щоб такий ласий Косок землі в центрі Києва знову не перепродали під будівництво, скажімо, торгового центру, облаштувати в цьому місці красиві сквер для жителів Подолу і гостей міста Києва ".

Хотілося б нагадати столичній владі, що анексувавши Крим, Росія, в першу чергу, почала перегляд всіх договорів продажу та оренди кримських земель. Більш того, вони навіть розробили механізм спрощеного розірвання довгострокових договорів. І все це було зроблено через кілька місяців після захоплення півострова і під жорстким тиском міжнародних санкцій.

Що заважає нашим властям, маючи безпрецедентну підтримку світової спільноти і українців, зробити також - незрозуміло! Але журналісти нашого видання будуть і далі стежити за цією темою. Адже ми ніколи не зможемо побудувати нормальну державу в країні, в якій одні українці вмирають за свою землю, а інші за копійки віддають її агресору.

Далі буде…

Роман Бабурін