Комітет національної премії України імені Тараса Шевченка висловив свою солідарність з режисером і письменником Олегом Сенцовим та вимагає негайно звільнити його з російської в'язниці.

З такою заявою члени комітету виступили 20 лютого, повідомляє "Радіо Свобода".

"Премія імені Шевченка чекає свого лауреата в Києві. Переконані, що кількість художніх і громадських організацій в усьому світі, яким не байдужа доля українця і який, всупереч всім нормам міжнародного права, відбуває покарання в одному з пенітенціарних установ Російської Федерації, буде тільки збільшуватися. Закликаємо міжнародне співтовариство, всіх тих, хто виступає за звільнення українського режисера, висловити протест російській владі та вимагати від неї зняти всі звинувачення проти Олега Сенцова ", - йдеться в документі.

Як відомо, Олега Сенцова затримали представники російських спецслужб в анексуваному Криму в травні 2014. Його звинуватили в організації терактів на півострові.

Як повідомляв сайт Знай.ua, у серпні 2015 військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму.Олег Сенцов свою провину не визнав.

Правозахисний центр "Меморіал" в Росії вніс його ім'я в список політв'язнів.