Побоювання за долю бджіл, глобальна популяція яких стрімко скорочується, лунають в останні роки все голосніше. Їхнэ зникнення загрожує справжньою катастрофою для сільського господарства.

Однак бджоли - не єдині важливі запилювачі. Не менш важливі їхні родичі - джмелі, яким в останні роки доводиться не легше. Про це повідомляє Еurekalert.

Скорочення популяцій джмелів триває вже досить давно, зокрема в Європі і в Північній Америці. Недавнє дослідження чітко зв'язало цей трагічний процес з наростаючим глобальним потеплінням.

Спільна робота вчених з Євросоюзу, Канади та США узагальнила інформацію про зміни чисельності 67 видів джмелів протягом останніх 110 років.

Читайте також: Половина хмар - це "дихання" планктону - вчені

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зі наростанням потепління види джмелів, що жили в найспекотніших регіонах Європи та Північної Америки, просто зникли. Між 1901 і 1974 роками південна межа проживання цих комах змістилася на сотні кілометрів на північ. Подекуди, в досить гористих місцевостях, вони збереглися, але перебралися вище, рятуючись від спеки.

Як не дивно, але північна межа ареалу залишилася на місці, незважаючи на те, що температура в цих регіонах за вказаний період зробилася помітно вищою. Пояснити цей парадокс автори поки не зуміли.

Більше того, вважають, що справжня батьківщина джмелиних роду - палеоарктика, де було достатньо прохолодно.

Також ми писали, що прямоточний глушник і роздвоєння вихлопної системи дуже потрібні.

Також ми писали, що тюнінг вихлопної системи і видалення каталізатора і установка пламегасителя важливі речі.

Нагадаємо, ми писали, що видалення каталізатора київ і видалення каталізатора ціна - кращі запити.