Вчені з австралійського Квінслендського університету створили комп'ютерну модель, яка дозволяє здійснювати подорожі в часі. Фізикам вдалося відправити у минуле два фотони, які успішно повернулися назад, незважаючи на те, що одна з цих частинок зустрілася з собою в минулому.

Дослідники планували довести передбачення 1991 року щодо зміщення квантової частинки в часі. Мова про подорож людини або якого-небудь спеціального апарата в даному випадку не йшла, а все зводилося до переміщення елементарної частинки.

Фізикам вдалося створити модель перекидання одного фотона через так звану кротову нору в просторі і часі. Існувало два варіанти розвитку подій. У першому випадку в силу вступав парадокс, при якому квантова частинка минулого взаємодіяла сама з собою. У другому фотон опинявся замкнутим у часоподібну криву і позбавлявся можливості коли-небудь звідти повернутися у тимчасову спіраль.

Читайте також: Як виглядав громадський транспорт 100 років тому (фото)

Обидва випадки, на думку дослідників, об'єднують в єдине ціле дві різні теорії, а саме квантову механіку і теорію відносності Альберта Ейнштейна.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом В Україні готується революція у житловій сфері Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Нагадаємо, першим про подорожі часу заговорив Альберт Ейнштейн. Він довів можливість тимчасових переміщень. Незважаючи на це науковий світ досі скептично ставився до цієї ідеї, так як при зустрічі мандрівника в часі зі своїми предками станеться катастрофа. Ця людина просто не з'явиться на світ.

Однак австралійським вченим вдалося довести, що, як мінімум, фотон може зустрітися з самим собою в минулому без катастрофічних наслідків для себе в сьогоденні.