У Чернігівській області 68-річний електромеханік Василь Іванько з Бахмача винайшов котел, тепловіддача якого при спалюванні 10 кілограмів дров така ж, як при використанні 3 кубів природного газу.

Про це повідомляє місцевий портал gorod.cn.ua.

Пенсіонер почав цікавитись технологіями заощадження енергії ще у молодості. Минулого року він встановив власноруч зроблений твердопаливний пристрій. А тепер зміг повністю відмовитись від природного газу.

Під'єднані до твердопаливного устаткування труби та резервуар на горищі, які разом становлять водну систему обсягом 330 літрів, підігріватимуть 80 квадратних метрів будинку винахідника. Взимку Василь Іванько заощадить понад десяти тисяч гривень.

Саморобний виріб має схожу з паротяговими котлами конструкцію і може працювати на дровах, вугіллі і відходах від кукурудзи, соняшника, на корі дерев і стружці. Однак найкращу тепловіддачу, за словами електромеханіка, забезпечує тирса з місцевої пилорами, якою Іванько наповнює порожні паперові пакети з-під соків, молока та вина.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Цікава особливість енергоощадного господарства полягає в тому, що вночі підключені до тенів батареї нагріваються електроенергією. Тобто комфортна температура у будинку підтримується автоматично.

Читайте також: Харківські вчені розробили унікальну броню для важкої техніки

Василь Іванько також власноруч зробив спеціальний электродровокіл та верстат для розпилювання дров, який самостійно швидко розрізає колоду.

Пенсіонер-винахідник каже, що цікаві ідеї з'являються, коли він приходить до церкви.